Mat i skolan
I Hammarö kommun ska alla elever få en näringsriktig, varierad och god mat. Ni har i hem och familj det grundläggande ansvaret för att skapa bra matvanor. Men skolan har möjlighet att på ett naturligt sätt främja en hälsosam livsstil.
Matsedeln tas fram i samråd med matgäster och personal, som får ge synpunkter i god tid innan den används. Maten serveras varje dag i våra skolor utifrån ett rullande schema på åtta veckor.
Vi eftersträvar att laga mat som är hälsosam, klimatsmart och hållbar med lagom variation. Hel- och halvfabrikat används i så liten utsträckning som möjligt. Nationella näringsrekommendationer och riktlinjer följs vid planering och tillagning av alla måltider.
Inom skolan serveras två maträtter med tillbehör som salladsbuffé, knäckebröd och smörgåsmargarin. Minst en av rätterna är vegetarisk. Måltidsdryck är vatten eller mjölk.
Specialkost
Om ditt barn av medicinska skäl inte kan äta den måltid som normalt serveras i skolan kan vi erbjuda specialkost. För att specialkost ska beviljas behöver du i ansökan bifoga ett intyg.
Om ditt barn har behov av anpassad måltid behöver vi tillsammans med dig som vårdnadshavare och elevhälsoteamet göra en bedömning utifrån kommunens riktlinjer för anpassad måltid.
Ansökan ska vara inskickad senast 5 september. Fram till dess kommer köken att laga den mat som de redan har kännedom om för barn och elever. Från och med vecka 37 börjar de nya ansökningarna som godkänts att gälla.
Ansökan om specialkost eller anpassad måltid gör du som vårdnadshavare via e-tjänst.
Nötter, mandel, jordnötter och sesamfrön förekommer inte i skolans lokaler på grund av hänsyn till allergiker.
Livsmedelshygien
All mat som serveras i kommunens förskolor ska vara säker att äta. Alla matgäster ska känna sig trygga och inte bli sjuka av maten som serveras. Därför har alla kök ett egenkontrollprogram som ska följas för att förebygga hälsorisker.
Våra matgäster uppmuntras att tvätta händerna innan varje måltid för att minimera eventuell smittspridning.
Måltidsmiljö
Maten ska serveras i en trivsam miljö så att så många elever som möjligt tycker om maten och får matro när de äter.
För att få en trivsam måltidsmiljö används ljuddämpande material i bord och stolar. Inredningen kontrolleras så att den är hel, ren och anpassad till matgästen.
Lunchen serveras mellan 10.30-12.30. Alla matgäster ska ges möjlighet att äta i 20 minuter och gärna vid samma tid alla veckans dagar.
Pedagogiska måltider
I matsalen finns personal från skolan som under schemalagd arbetstid äter så kallad pedagogisk måltid. De hjälper till att skapa ett lugn i matsalen och är goda förebilder för eleverna.
Pedagoger har bland annat ett ansvar att uppmuntra att eleverna äter av varmrätten tillsammans med grönsaker och bröd.
Traditioner och firande
Hammarö kommuns riktlinjer för bra mat rekommenderar att fira på andra sätt än att äta söta produkter. Medvetenhet ska prägla firandet. Firande med glass, godis eller tårta överlåts till familjen att bjuda på hemma!
Miljö och matsvinn
Maten vi äter har stor miljöpåverkan när den produceras. För att minska belastningen kan vi välja att äta mer vegetariskt, välja mat som producerats i Sverige samt köpa mer ekologiska livsmedel.
Men det viktigaste är att inte slänga så mycket mat. Alla, stora som små, kan bidra till att minska vår påverkan på miljön genom att äta upp det som läggs på tallriken. Vi mäter matsvinn i alla skolor för att få kontroll på hur mycket vi slänger, och därigenom kunna påverka matsvinnet.
Möjlighet att påverka
På alla skolor finns ett matråd där elever, rektor och kökspersonal pratar om skolmaten och matsalsmiljön. Matråd ska hållas en gång per termin.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 16 september 2024