Gå till innehåll

Ledighet och frånvaro

Skolan är viktig och ditt barn har rätt att få sin utbildning. Planera resor och andra aktiviteter under lov och lediga dagar. Om du behöver ansöka om ytterligare ledighet, gör det i god tid. Anmäl också alltid sjukdom eller annan kortare frånvaro.

Barn som är bosatta i Sverige har enligt huvudregeln skolplikt från 6 års ålder till dess att skolgången i grundskola eller anpassad grundskola avslutas och skolplikten upphör. En elev kan gå i skola som ligger i hemkommunen eller i någon annan kommun. Den kan drivas av en kommun eller av en enskild huvudman.

  • Skolplikt innebär att du som elev har en skyldighet att delta i utbildningen. Du som vårdnadshavare har ett ansvar att se till att eleven deltar.
  • Skolplikt innebär också att du som elev har rätt till utbildning. Vi som hemkommun har en skyldighet att se till att alla elever har en skolplacering.

Frånvaro

Anmälan

Vid sjukdom eller kortare frånvaro av annat slag, exempelvis tandläkarbesök, måste frånvaron anmälas till skolan. Du som vårdnadshavare kan göra det i skolplattformen Vklass Öppnas i nytt fönster..

Vid lång och upprepad frånvaro

Vid längre eller upprepad frånvaro där eleven därför gått miste om utbildning, måste skolan ta reda på vad frånvaron beror på.I samband med det startar skolan en utredning. Syftet är att tillsammans med eleven och vårdnadshavarna komma fram till hur närvaron ska öka och eleven ska få den utbildning hen har rätt till. Skolan måste alltid underrätta skolhuvudmannen, bildningsnämnden, när de öppnat en utredning om längre eller upprepad frånvaro.

Ledighet

Ansökan

Rektor och lärare gör en samlad bedömning av barnets situation i skolan när de bedömer en ansökan om ledighet. Det innebär att en ansökan inte alltid blir godkänd. Men det finns möjlighet att ansöka om ledigt för det som kallas enskild angelägenhet. För längre ledigheter måste det finnas mycket starka skäl.

Ansökan om ledighet görs i skolplattformen Vklass Öppnas i nytt fönster..

Om eleven är frånvarande trots att ledigheten inte har beviljats

Vårdnadshavare som inte ser till att eleven fullgör sin skolplikt kan föreläggas att se till att barnet kommer till skolan. Föreläggandet kan förenas med vite, ett pengabelopp du blir skyldig att betala.

Om ni har fått ett avslag på er ansökan men ändå väljer att låta eleven vara frånvarande från skolan, gör vi som hemkommun en orosanmälan till socialtjänsten. Skälet till detta är att frånvaron kan få stor påverkan på barnets fortsatta skolgång.

Annat sätt att fullgöra skolplikten

Skollagen ger en möjlighet för ”annat sätt att fullgöra skolplikten” än i den ordinarie grundskolan. Det krävs mycket starka skäl, till exempel en tillfällig vistelse utomlands.

För att en ansökan ska godkännas måste dessutom den verksamhet som barnet i stället ska vara i framstå som ett fullgott alternativ till nuvarande utbildning. Det ska också vara möjligt för kommunen att få insyn i verksamheten.

Ett godkännande gäller upp till ett år i sänder. Det kan återkallas omedelbart om de förutsättningar som gällde vid beslutet visar sig ändras eller inte stämma.

Om du flyttar utomlands ska du anmäla det till Skatteverket. Då upphör skolplikten.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 september 2024