Gå till innehåll

Fritidshem

Fritidshemmet kompletterar skolan. Det stimulerar ditt barns utveckling, ger en meningsfull fritid och social gemenskap. Det ger dig som vårdnadshavare möjlighet att arbeta eller studera. Fritidshemmet är till för elever mellan 6 och 13 år.

Fritidshemmet är öppet både innan och efter skolan samt under skolloven. Alla vårdnadshavare som arbetar, studerar, är sjukskrivna eller får sjukersättning har rätt till fritidsverksamhet för sina barn.

Gör ansökan minst 14 dagar innan du behöver plats på fritidshem eller i lovverksamheten.

  • Du behöver inte ansöka om det gäller övergång från förskola inom Hammarö kommun till fritidshem inom Hammarö kommun. Anmäl istället intresse av fritidsplats i samband med val av skola.
  • Om behovet av omsorg är tillfälligt ska du inte göra en ansökan utan ta kontakt med berört fritidshem i så god tid som möjligt.
  • En ansökan om frukostverksamhet och en ansökan om lovverksamhet gäller för ett helt läsår. Därefter krävs ny ansökan.
  • En ansökan om sommarlovsverksamhet gäller för ett helt sommarlov. Därefter krävs ny ansökan.
  • En ansökan om fritidsverksamhet gäller tills vidare, dock längst till den 31 juli det år eleven fyller 13 år. En fritidsplats kan sägas upp när som helst.

Grundtaxa
Maxtaxetabell från och med 2024-01-01. Taxa tillämpas från och med höstterminens start det år eleven börjar i förskoleklass.

Fritidshem % av bruttoinkomst/månad


Fritidshem bruttoinkomst över 56 250 kr/månad


Barn 1 (yngsta barnet)

2,0 %

Barn 1 (yngsta barnet)

1 125 kr

Barn 2

1,0 %

Barn 2

563 kr

Barn 3

1,0 %

Barn 3

563 kr

 

Exempel: Ett barn i fritidshem som har två yngre syskon som går i förskola blir barn 3 i tabellen och hushållet betalar då 1% av bruttoinkomsten/månad eller maximalt 563 kr/mån för fritidsplatsen.

Avgifter för övriga fritidsverksamheter

Prisbasbelopp (SCB – Statistikmyndigheten) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Lovverksamhet under ett läsår: avgiften är 2 % av prisbasbeloppet
  • Sommarlovsverksamhet ett sommarlov: avgiften är 2 % av prisbasbeloppet
  • Frukostverksamhet ett läsår: avgiften är 4 % av prisbasbeloppet
  • Tillfällig omsorg: avgiften är 50 kr per dag

Redovisning av inkomster och hushållets sammansättning
Platsinnehavaren ansvarar för att korrekta uppgifter lämnas till handläggare på bildningsförvaltningen om hushållets avgiftsgrundande inkomst och andra uppgifter som påverkar avgiften.

Sådana uppgifter kan exempelvis vara

  • inledande eller upplösande av samboförhållanden
  • om det finns helsyskon, halvsyskon eller bonussyskon i hushållet eller som flyttar från hushållet
  • om dessa syskon är placerade i barnomsorg eller skolbarnsomsorg
    hos annan huvudman än Hammarö kommun.

Uppgifter ska lämnas vid förändring av inkomst- och hushållsförhållanden samt när bildningsförvaltningen så begär. Förändringar som avser kortare tid än en månad anmäls inte.

Om inkomstredovisning inte lämnas debiteras avgift efter högsta inkomst fram till dess att inkomstredovisning lämnats. Vid för lågt uppgiven inkomst efterdebiteras mellanskillnaden. Bildningsförvaltningen gör inkomstkontroller hos Skatteverket.

Reducering vid elevens sjukdom
Avgiften reduceras vid barns sjukdom efter en sammanhängande frånvaro på mer än 21 kalenderdagar. Reducering sker med kalenderdagavgiften för varje sjukdag från och med dag 22. Frånvaron skall styrkas med läkarintyg.

Reducering för fortbildning/planering
Under fyra dagar per år har verksamheten reducerat öppethållande på grund av fortbildning/planering. Alternativ verksamhet erbjuds vid anmält behov. Avgiften reduceras inte för dessa dagar.

Reducering för stängd verksamhet
Avgiften reduceras om verksamheten måste stängas och annan verksamhet inte kan erbjudas. Avbrottet måste uppgå till minst en hel dag. Reducering sker med kalenderdagavgiften för varje sådan dag.

Force majeure
Om verksamheten måste stängas på grund av extraordinära orsaker gäller force majeure. Ingen reducering av avgiften görs och de som drabbas av inkomstbortfall eller kostnader på grund av stängningen har inte rätt till skadestånd från kommunen.

Återbetalning/efterdebitering av avgiften
Om för låg avgift har tagits ut på grund av att

  • felaktig inkomstredovisning eller schemaändring har lämnats
  • ingen eller felaktig uppgift har lämnats om hushållets sammansättning eller om andra barn i hushållet som är placerade i barnomsorg/skolbarnomsorg hos annan huvudman
    kan efterdebitering av hela mellanskillnaden ske tre år bakåt i tiden. Det innebär att vi kräver betalning för mellanskillnaden.

Om för hög avgift har tagits ut på grund av samma anledningar sker återbetalning av mellanskillnaden för endast en månad tillbaka i tiden.

Återbetalning för mer än en månad görs endast i undantagsfall efter skriftlig ansökan till förvaltningschef som fattar beslut i ärendet.

Schema över barnets närvarotid ska alltid lämnas till Bildningsförvaltningen. Närvarotid är den tid då vårdnadshavarna förvärvsarbetar, studerar, sover före eller efter nattarbete eller är sjukskrivna samt restid.

Schemat ska endast avse normala arbetsveckor. Veckor med semester, ferier, helger eller annan ledighet får inte läggas in i schemat. Anmäl i stället tillfälligt minskad närvarotid till avdelningen.

Om närvarotiden ändras ska nytt schema lämnas senast en vecka innan förändringen träder i kraft.

Elever i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola har rätt till
fritidshem till och med den 31 juli det år eleven fyller 13 år.

Plats i fritidshem erbjuds elever

  • vars vårdnadshavare arbetar eller studerar
  • vars vårdnadshavare är sjukskrivna eller får sjukersättning
  • med eget behov av plats på grund av familjens situation
  • med behov av särskilt stöd i sin utveckling

Lov- och frukostverksamhet
För elever som inte har plats i fritidshem erbjuds följande mer begränsade verksamheter

  • lovverksamhet under läsåret
  • sommarlovsverksamhet
  • frukostverksamhet
  • tillfällig omsorg

Dessa verksamheter erbjuds elever i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola till och med vårterminens slut det år eleven fyller 13 år.

Liksom för rätten till fritidshem ska det för dessa verksamheter finnas ett tillsynsbehov under den tid som eleven deltar i verksamheten. Alternativt ska eleven ha ett eget behov av verksamheten under just dessa tider.

Växelvis boende
Elever som bor växelvis hos sina vårdnadshavare erbjuds en plats som vårdnadshavarna kan dela på. Vårdnadshavare ansöker var för sig utifrån sitt behov av tillsyn.

Om vårdnadshavarna bor i olika kommuner erbjuder Hammarö kommun en plats i fritidshem endast om eleven är folkbokförd i Hammarö kommun.

Fritidshem
Fritidshem erbjuds efter behov helgfri måndag-fredag 06.30-18.30.

Midsommarafton, julafton och nyårsafton har fritidshemmen stängt.

Under perioder då det är färre elever i verksamheten än vanligt kan sammanslagningar av olika avdelningar/enheter förekomma. Information om detta lämnas av respektive avdelning.

Reducerat öppethållande
Under fyra dagar per år har verksamheten reducerat öppethållande på grund av personalens fortbildning/planering. Dessa dagar håller ett av kommunens fritidshem öppet för den som behöver omsorg.

2024/25

2024-08-16
2024-10-28 (gäller även förskola)
2025-01-07
2025-05-28 (gäller även förskola)

Lovverksamhet under läsåret
Lovverksamhet under läsåret erbjuds under höstlov, jullov, sportlov och påsklov samt under övriga lovdagar under terminerna. Verksamhetens öppettider är samma som fritidshemmens.

Sommarlovsverksamhet
Sommarlovsverksamhet erbjuds enbart under sommarlovet. Verksamhetens öppettider är samma som fritidshemmens.

Frukostverksamhet
Verksamheten innebär att eleverna får frukost och fritidsverksamhet på morgonen före skoldagens början. Frukostverksamheten följer skolans läsår och erbjuds endast på skoldagar från det att fritidshemmen öppnar på morgonen tills skolan startar för dagen.

Tillfällig omsorg
Tillfällig omsorg erbjuds elever med mer kortvariga tillsynsbehov. Det kan exempelvis vara aktuellt för elever med arbetslösa vårdnadshavare som får timanställningar eller kortare vikariat eller som ska på anställningsintervju.

Tillfällig omsorg kan också komma i fråga för elever med hemmavarande vårdnadshavare som på grund av exempelvis tillfällig sjukdom inte kan utöva tillsyn över sina barn. Verksamhetens öppettider är samma som fritidshemmens.

Arbete
Elevens tid i verksamheten bestäms av vårdnadshavarnas arbetstid, restid samt sovtid före och efter nattarbete.

Studier
Elevens tid i verksamheten bestäms av vårdnadshavarnas studietid samt restid. Det är studiernas omfattning som ligger till grund för elevens närvarotid. Heltidsstudier jämställs med heltidsarbete. Inskrivningsintyg från studieanordnaren ska lämnas till Bildningsförvaltningen.

Sjukskrivning/sjukersättning
Den ordinarie närvarotidens omfattning gäller men förläggningen av tiden beslutas av rektor i samråd med förälder. Tiden kan utökas vid behov.

Föräldraledighet
Elever med plats i fritidshem som får ett nytt syskon har rätt samma tillsynstid som tidigare upp till en månad efter att det nya syskonet fötts.

Rätt till samma tillsynstid som tidigare gäller också om mamman är helt eller delvis ledig en tid innan beräknad förlossning. Utöver detta föreligger inte rätt till plats i fritidshem när förälder är föräldraledig.

Arbetslöshet
När vårdnadshavare är arbetslös har eleven inte rätt till plats i fritidshem. Vårdnadshavare som omfattas av arbetsmarknadsåtgärder genom Arbetsförmedlingen räknas inte som arbetslös utan har rätt till fritidsplats som vid arbete/studier.

Elevens eget behov
För elever placerade på grund av eget behov enligt skollagen fastställs närvarotiden av rektor.

Semester, ledighet
Under vårdnadshavares huvudsemester, ferie och vid längre ledighet ska eleven vara ledig från fritidshemmet. Vid vårdnadshavares ledighet enstaka dagar får dock eleven vistas i fritidshemmet.

Lämning och hämtning

  • Det är vårdnadshavaren som ansvarar för elevens lämning till och hämtning från verksamheten.
  • Vårdnadshavaren avgör också om eleven på egen hand får ta sig till och från verksamheten.
  • Om eleven ska hämtas och någon annan än vårdnadshavaren ska hämta eleven ska detta meddelas enligt fastställd rutin.
  • Om eleven bor växelvis hos sina vårdnadshavare är det den vårdnadshavare som eleven för tillfället bor hos som avgör vem som ska lämna och hämta eleven eller om eleven på egen hand får ta sig till och från verksamheten.

Uppsägningstiden är en månad för fritidshemsplats och räknas från den dag då uppsägningen inkommit till bildningsförvaltningen.

Om platsen delas av vårdnadshavarna ska uppsägningen göras av vårdnadshavarna var för sig. Den ena vårdnadshavaren kan säga upp sin del och den andre vårdnadshavaren blir då ensam platsinnehavare.

När placering upphör under kalendermånad betalas kalenderdagavgift per dag. Om ny placering påbörjas inom tre månader annulleras uppsägningen och avgift betalas retroaktivt. Detta gäller inte om uppsägningen har gjorts på grund av arbetslöshet eller sjukskrivning.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 september 2024