Modersmål
Modersmålsundervisningen är viktig för att utveckla en flerspråkig identitet, kulturell och språklig kompetens. Forskning visar också att goda kunskaper i modersmålet underlättar språk- och kunskapsutvecklingen i svenska och övriga skolämnen.
Modersmålsundervisning erbjuds i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola. Modersmål är ett frivilligt och kostnadsfritt skolämne som undervisas utanför ordinarie skoltid och som man får betyg ifrån årskurs 6.
Varje elev får undervisning 45 minuter (enskilt) till 60 minuter (två eller fler elever) per vecka. Undervisningsgrupperna kan bestå av elever i olika klasser och i närliggande åldrar. Språkkunskaperna i grupperna kan variera.
Modersmålet är ett frivilligt val som vårdnadshavarna måste ansöka om via kommunens e-tjänst.
Modersmålsstöd/-undervisning anordnas inte om antalet elever i ett språk understiger fem om inte särskilda skäl föreligger (för minoritetsspråk räcker det med minst en sökande elev).
Sista ansökningsdag för modersmål är 30 april för höstterminen samt 31 oktober för vårterminen
Samordnare modersmål
Malin Hedberg
054-51 50 66
malin.hedberg@hammaro.se
Vem har rätt till modersmålsundervisning?
Enligt skollagen 10 kap 7 § (2010:800) ska en elev som har en vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska erbjudas modersmålsundervisning i detta språk om
1. språket är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet, och
2. eleven har grundläggande kunskaper i språket.
För modersmålsundervisning i ett nationellt minoritetsspråk (samiska, finska, meänkieli, romani chib eller jiddisch) gäller inte kraven ovan, utan kommunen ska erbjuda modersmålsundervisning i minoritetsspråket om det finns en lämplig lärare.
En elev som inte tillhör någon nationell minoritet kan få modersmålsundervisning om:
- en eller båda vårdnadshavare har ett annat språk än svenska som modersmål
- eleven har grundläggande kunskaper i det aktuella språket
- eleven använder språket dagligen i hemmet*
- minst fem elever har ansökt om undervisning i språket i kommunen
- det finns en lämplig lärare i det aktuella språket
*Enligt skolförordningen 5 kap 7 § (2011:185) är huvudmannen också skyldig att erbjuda elever som är adoptivbarn och har ett annat modersmål än svenska modersmålsundervisning, även om språket inte är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet.Barnet behöver dock grundläggande kunskaper i språket.
Med grundläggande kunskaper menas att ditt barn måste kunna följa med aktivt i undervisningen, förstå enkla muntliga instruktioner och kunna delta i samtal om vardagsnära ämnen.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 september 2024