Gå till innehåll

Elevhälsa och särskilt stöd för grundskolan

En god hälsa ger goda förutsättningar för lärande. Elevhälsan arbetar tillsammans med skolans ledning och personal för att alla elever ska må bra, ha en god arbetsmiljö och nå utbildningens mål. Vi finns för dig och du är välkommen att vända dig till elevhälsan på din skola.

I Hammarö kommun har vi en samlad elevhälsa med medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska kompetenser.

Varje skola har ett elevhälsoteam där rektor, specialpedagog, kurator och skolsköterska ingår. Våra centrala resurser i form av skolläkare och psykolog används av elevhälsoteamen vid behov. Denna samverkan skapar möjligheter till tidiga stödinsatser så att alla elever kan utvecklas så långt som möjligt.

Våra roller och kompetenser

Skolkuratorn arbetar främjande och förebyggande med psykosocialt arbete på skolorna. Syftet med insatserna är att främja elevernas psykiska hälsa, men också bidra till att eleverna uppnår kunskapskraven i skolan.

Du är välkommen att vända dig till skolkuratorn på din skola om du har funderingar eller frågor.

Bärstadsskolan
Matilda Samuelsson
054-29 12 61
matilda.samuelsson@hammaro.se

Hammarlundens skola F-6
Elise Hydén
054-51 51 77
elise.hyden@hammaro.se

Hammarlundens skola 7-9
Tina Andjic
054-51 50 46
tina.andjic@hammaro.se

Götetorps skola F-6, Lillängsskolan F-6
Linda Thelin
054-51 51 02
linda.thelin@hammaro.se

Mörmoskolan 7-9
Kathlene Fernström
054-51 54 38
kathlene.fernstrom@hammaro.se

Mörmoskolan F-6
Ellinor Berg
054-29 12 40
ellinor.berg@hammaro.se

Skolsköterskan erbjuder hälsosamtal, rådgivning, vaccinationer och enklare sjukvårdsinsatser. Vid sjukdom eller olycksfall som uppkommit under fritiden hänvisar vi till vårdcentral eller annan vårdinrättning.

Skolsköterskan och skolläkaren har i uppdrag att följa ditt barns tillväxt och utveckling.

Du som vårdnadshavare ansvarar för att viktig information om ditt barns hälsa kommer till skolsköterskans kännedom.Välkommen att kontakta oss. Avtala gärna en tid även om vi tar emot spontanbesök om vi inte är upptagna.

Verksamhetschef elevhälsans medicinska insatser
Elin Forsman
054–51 50 38
elin.forsman@hammaro.se

Bärstadsskolan F-6
Lene Linryd
054-29 21 55
lene.linryd@hammaro.se

Götetorpsskolan F-6
Caroline Sandzén
054-29 12 25
caroline.sandzen@hammaro.se

Hammarlundens skola F-6
Öst: Elin Forsman
054–51 50 38
elin.forsman@hammaro.se

Väst: Madelene Karlsson
054–51 51 38
madelene.karlsson2@hammaro.se

Hammarlundens skola 7-9
Gunilla Björn
054–51 50 19
gunilla.bjorn@hammaro.se

Lillängsskolan F-6
Caroline Sandzén
054-29 12 25
caroline.sandzen@hammaro.se

Mörmoskolan F-6
Jenny Berg
054–51 50 85
jenny.berg@hammaro.se

Mörmoskolan 7-9
Catarina Pedersen
054-51 51 06
catarina.pedersen@hammaro.se

Skolläkaren och skolsköterskan har i uppdrag att följa ditt barns tillväxt och utveckling. Skolläkare på Hammarö är Malin Örn. Kontakta din skolsköterska för att boka tid hos skolläkaren.

Skolpsykologerna arbetar med psykologisk handledning i förskola och skola. Vi arbetar på uppdrag av elevhälsoteam och skolledning/förskolerektor.

Vi utgår från skollagen och barnkonventionen.

Psykologerna arbetar med främjande, förebyggande och åtgärdande insatser men är inte behandlingsansvariga.

Dessutom erbjuder skolpsykologerna fortbildning för skolledning och övriga personalgrupper i skola och förskola. I mån av tid erbjuds även rådgivning med vårdnadshavare.

Leg. psykolog
Iuliia Kardash
054–51 51 53
iuliia.kardash@hammaro.se

Leg. psykolog
Izabella Fagerlund
054–51 52 59
izabella.fagerlund@hammaro.se

Specialpedagogens uppdrag är att stödja elevernas lärande genom att arbeta främjande och förebyggande samt utveckla goda inkluderande lärmiljöer för våra elever.

Specialpedagogen arbetar med handledning och genomför pedagogiska utredningar vid behov samt erbjuder individuella elev- och föräldrakontakter.

Specialpedagogen samverkar med skolledning och övriga personalgrupper på skolan för att alla elever ska utvecklas så långt som möjligt och skapa tidiga möjligheter till stödinsatser.

Du är välkommen att vända dig till specialpedagogen på din skola om du har funderingar eller frågor.

Bärstadsskolan F-6
Anna Gruvholm
054–51 56 72
anna.gruvholm@skola.hammaro.se

Hammarlundens skola F-6
Elin Thorsvret
070–386 75 45
elin.thorsvret@skola.hammaro.se

Maria Rosenberg
070-386 93 38
maria.rosenberg@skola.hammaro.se

Charlotte Liljestrand
054-51 53 55
charlotte.liljestrand@hammaro.se

Beatrice Jonsson
054-29 21 07
beatrice.jonsson2@hammaro.se

Hammarlundens skola 7-9

Ingela Svärd
054-51 50 44
ingela.svard@hammaro.se

Mörmoskolan F-6
Therese Guttke
054-515405
therese.guttke@hammaro.se

Mörmoskolan 7-9
Erika Karlsson
054–51 54 46
erika.karlsson@hammaro.se

Götetorps skola
Eva Uggla
054–51 55 11
eva.uggla@hammaro.se

Lillängssskolan
Anna Hägerdal
054–51 50 82
anna.hagerdal@hammaro.se

Utvecklingsstöd

Utvecklingsstöd är en enhet inom bildningsförvaltningen. Som elev kan du komma att träffa flera av oss, inte minst genom skolbiblioteket. Det är skolans rektor som engagerar oss för pedagogiskt kvalitets- och utvecklingsstöd. Vi utvecklar och stödjer undervisningen du får.

Utvecklingsledare
Utvecklingsledaren inom bildningsförvaltningen arbetar på uppdrag av rektorsgruppen och förvaltningschefen. Det är en funktion för att utveckla utbildningen inom de olika verksamheterna. Uppdragen handlar huvudsakligen om det strategiska systematiska kvalitetsarbetet inom bildningsförvaltningen. En likvärdig utbildning inom de olika verksamheterna är i fokus. Utvecklingsledaren är en stödfunktion på övergripande nivå och arbetar som chef för enheten Utvecklingsstöd.

Språk- och matematikutvecklarna
Språk- och matematikutvecklarna utvecklar undervisningen inom bildningsförvaltningen genom samtal, handledning, klassrumsbesök och kompetensutveckling. Utgångspunkten i arbetet är baserat på forskning och beprövad erfarenhet. Ett annat uppdrag är att arbeta med kommunövergripande uppföljnings- och analysarbete, både som stöd till enheterna och bildningsförvaltningen.

IKT-samordnare
IKT-samordnaren (Informations- och kommunikationsteknik) utvecklar den digitala undervisningen för barn och elever inom förskola, skola och fritidshem. Huvuduppdraget handlar om att vara en stödfunktion i arbetet med olika digitaliseringsprocesser tillsammans med rektorer och lärare. IKT-samordnaren arbetar också som stöd till enheterna och bildningsförvaltningen i det systematiska kvalitetsarbetet för att förenkla, utveckla och förbättra utbildningen för våra barn och elever.

Fritidshemsutvecklare
Fritidshemsutvecklaren utvecklar undervisningen i fritidshemmen genom samtal, handledning och kompetensutveckling. Arbetet är baserat på forskning, beprövad erfarenhet och bedrivs nära verksamheten i fritidshemmen. Fritidshemsutvecklaren arbetar också som stöd till enheterna och bildningsförvaltningen i det systematiska kvalitetsarbetet.

Skolbibliotekarier
Skolbiblioteket i Hammarö kommun har som uppdrag att stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens, med syfte att bidra till ökad måluppfyllelse. Vårt arbete utgår från läroplanen och bibliotekslagen samt den lokala skolbiblioteksplan som utarbetats i Hammarö kommun. Skolbiblioteksplanen innehåller läsfrämjande och digitala aktiviteter för alla elever från förskoleklass till årskurs nio.

Elevhälsans basprogram

Förskoleklass: Hälsobesök hos skolsköterskan sker tillsammans med vårdnadshavare, vikt- och längdmätning, ryggkontroll, samt syn- och hörselundersökning ingår.

År 2: Hälsobesök hos skolsköterskan för vikt- och längdmätning. Under år 2 erbjuds vaccination MPR, vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund.

År 4: Hälsobesök hos skolsköterskan. Hälsosamtal, vikt– och längdmätning, samt ryggkontroll. Syn- och hörselundersökning vid behov.

År 5: Samtal i grupp om pubertet. Under år 5 erbjuds vaccination HPV, vaccination mot humant papillomvirus.

År 7: Hälsobesök hos skolsköterskan. Hälsosamtal, vikt– och längdmätning, samt ryggkontroll. Syn- och hörselundersökning vid behov.

År 8: Elever erbjuds vaccination mot stelkramp, difteri och kikhosta.

Uppföljande undersökningar och tid till skolläkaren erbjuds vid behov under hela grundskoletiden.

Elevhälsa på gymnasiet

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 oktober 2024