Gå till innehåll

Mat i förskolan

Vi ger ditt barn en bra matstart. Förskolan har möjlighet att på ett naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor. Ni har i hem och familj det grundläggande ansvaret men många barn äter flera av sina måltider i förskolan som därför kan spela en viktig roll.

Matsedeln tas fram i samråd med förskolepersonal och kökspersonal, som får ge synpunkter i god tid innan den används. Maten serveras varje dag i våra förskolor utifrån ett rullande schema på åtta veckor.

I förskolan serveras frukost, lunch och mellanmål. Vi eftersträvar att laga mat som är hälsosam, klimatsmart och hållbar med lagom variation. Hel- och halvfabrikat används i så liten utsträckning som möjligt. Nationella näringsrekommendationer och riktlinjer följs vid planering och tillagning av alla måltider.

Inom förskolan serveras en maträtt med tillbehör som salladsbuffé, knäckebröd och smörgåsmargarin. Måltidsdryck är vatten eller mjölk.

Om ditt barn av medicinska skäl inte kan äta den måltid som normalt serveras i förskolan kan vi erbjuda specialkost. För att specialkost ska beviljas behöver du i ansökan bifoga ett intyg.

Om ditt barn har behov av anpassad måltid behöver vi tillsammans med dig som vårdnadshavare och förskolan göra en bedömning utifrån kommunens riktlinjer för anpassad måltid.

Ansökan ska vara inskickad senast 5 september. Fram till dess kommer köken att laga den mat som de redan har kännedom om för barn. Från och med vecka 37 börjar de nya ansökningarna som godkänts att gälla.

Ansökan om specialkost eller anpassad måltid gör du som vårdnadshavare via e-tjänst.

Nötter, mandel, jordnötter och sesamfrön förekommer inte i förskolans lokaler på grund av hänsyn till allergiker.

All mat som serveras i kommunens förskolor ska vara säker att äta. Alla matgäster ska känna sig trygga och inte bli sjuka av maten som serveras. Därför har alla kök ett egenkontrollprogram som ska följas för att förebygga hälsorisker.

Våra matgäster uppmuntras att tvätta händerna innan varje måltid för att minimera eventuell smittspridning.

Maten ska serveras i en trivsam miljö så att så många barn som möjligt tycker om maten och får matro när de äter.

För att få en trivsam måltidsmiljö används ljuddämpande material i bord och stolar. Inredningen kontrolleras så att den är hel, ren och anpassad till matgästen.

Lunchen serveras mellan 10.30 och cirka 11.30.

I matsalen/på avdelningen finns personal från förskolan som under schemalagd arbetstid äter så kallad pedagogisk måltid. De hjälper till att skapa ett lugn kring måltiden och är goda förebilder för barnen.

Pedagoger har bland annat ett ansvar att uppmuntra att barnen äter av varmrätten tillsammans med grönsaker och bröd.

Hammarö kommuns riktlinjer för bra mat rekommenderar att fira på andra sätt än att äta söta produkter. Medvetenhet ska prägla firandet. Firande med glass, godis eller tårta överlåts till familjen att bjuda på hemma!

Maten vi äter har stor miljöpåverkan när den produceras. För att minska belastningen kan vi välja att äta mer vegetariskt, välja mat som producerats i Sverige samt köpa mer ekologiska livsmedel.

Men det viktigaste är att inte slänga så mycket mat. Alla, stora som små, kan bidra till att minska vår påverkan på miljön genom att äta upp det som läggs på tallriken. Vi mäter matsvinn i alla förskolor för att få kontroll på hur mycket vi slänger, och därigenom kunna påverka matsvinnet.

Om du som vårdnadshavare har frågor om eller synpunkter på maten på förskolan kan du alltid vända dig till personalen. På alla förskolor finns det kostombud som är ett språkrör för barnen och håller kontakten med kökspersonal.

Logga skolmjöl EU

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 september 2024