Gå till innehåll

Avgifter och regler

Förskolan är till för ditt barn och gör det möjligt för dig att arbeta eller studera. Den är frivillig och välkomnar barn från 1 till 6 år. På förskolan arbetar våra förskollärare med att ge barnen förutsättningar för att växa och utvecklas utifrån den naturliga leken och barnens intressen. Om du har barn i förskola betalar du en månadsavgift för platsen.

Rätt till förskola

Alla vårdnadshavare som

  • arbetar
  • studerar
  • är sjukskrivna
  • har sjukersättning

har rätt till förskoleverksamhet för sina barn.

Barn till arbetssökande och föräldralediga kan erhålla förskoleverksamhet 15 timmar per vecka.

Allmän förskola

Avgiftsfri allmän förskola innebär att ett barn har rätt att delta i förskolans verksamhet 15 timmar per vecka under skolans läsår utan att det kostar något. Med ”allmän förskola lovplats” inkluderas också sommarlovet men då betalar du full avgift för den perioden.

Det är möjligt att välja en utökning av tiden till 20 timmar per vecka. Vistelsetiden är då inte längre kostnadsfri utan avgiftsbeläggs enligt taxa.

Rätten till allmän förskola gäller från och med hösten det år barnet fyller tre år till och med våren det år barnet börjar i förskoleklass eller grundskola.

Fristående förskolor

På Hammarö finns både kommunala förskolor och fristående förskolor. Avgifterna är de samma oavsett huvudman. Regler kring tider, hur schema lämnas och så vidare kan däremot variera. Informationen här gäller kommunala förskolor. Kontakta respektive fristående förskola för vad som gäller där.

Avgifter

Avgiften för plats i förskola beräknas efter hushållets sammanlagda inkomst före skatt/månad, antal barn i familjen som går i förskola och barnets ålder. Avgiften betalas från beslutad placeringsdag oavsett om platsen utnyttjas eller inte.

Avgifter grundtaxa för barn 1-2 år

Förskola % av bruttoinkomst

%

Förskola bruttoinkomst över 56 250 kr/månad

kronor

Barn 1 (yngsta barnet)

3%

Barn 1 (yngsta barnet)

1 688

Barn 2

2%

Barn 2

1 125

Barn 3

1%

Barn 3

563

 

Avgifter taxa för barn 3-6 år som är berättigat till allmän förskola

Allmän förskola bedrivs endast under skolans läsår och gäller för barn fr.o.m. höstterminen det år barnet fyller 3 år t.o.m. vårterminen det år barnet börjar i förskoleklass. För verksamhet under annan tid gäller grundtaxan.

Allmän förskola närvarotid 0-15 tim/vecka.

Ansökan krävs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

kronor

Allmän förskola närvarotid 16 tim eller mer/vecka.


% av bruttoinkomst/månad

%

Allmän förskola närvarotid 16 tim eller mer/vecka.

Bruttoinkomst över 56 250 kr/månad

kronor

Barn 1 (yngsta barnet)

0

Barn 1 (yngsta barnet)

2,25%

Barn 1 (yngsta barnet)

1 266

Barn 2

0

Barn 2

1,5%

Barn 2

844

Barn 3

0

Barn 3

0,75%

Barn 3

422

 

Reducering för allmän förskola
Avgiften reduceras för alla barn som har rätt till allmän förskola. Minskningen motsvarar 525 timmar per år. Under skolans sommarlov är det ingen allmän förskola och då reduceras inte heller avgiften.

Reducering för barns sjukdom
Efter att barnet varit sjukt under 21 kalenderdagar reduceras avgiften. Minskningen sker med motsvarande avgiften för en kalenderdag varje dag från och med dag 22.

Det krävs läkarintyg för att få reduceringen.

Reducering för fortbildning och planering på förskolan
Fyra dagar per år stänger förskolorna för fortbildning och planering. Om du anmäler behov av det finns det alternativ verksamhet och avgiften minskas inte för dessa dagar.

Reducering för stängd verksamhet
Avgiften reduceras om förskolan måste stängas och Hammarö kommun inte kan erbjuda någon annan verksamhet. Detta under förutsättning av avbrottet är minst en (1) hel dag långt. Minskningen sker med motsvarande avgiften för en kalenderdag för varje sådan dag.

Force majeur
Om verksamheten måste stängas på grund av extraordinära orsaker gäller force majeure. Ingen reducering av avgiften görs och de som drabbas av inkomstbortfall eller kostnader på grund av stängningen har inte rätt till skadestånd från kommunen.

Inkomstredovisning

Som vårdnadshavare/platsinnehavare ansvarar du för att korrekta uppgifter om hushållets inkomster och andra uppgifter som påverkar avgiften lämnas in till Hammarö kommun.

Det kan till exempel vara

  • att ni blir sambor eller avslutar ett samboförhållande i hushållet
  • helsyskon, halvsyskon eller bonussyskon som finns i hushållet eller flyttar därifrån
  • uppgifter om att dessa syskon har förskola eller fritidshem som drivs av någon annan än Hammarö kommun.

Den sammanlagda inkomsten räknas som avgiftsgrundande för makar och sammanboende, öven om man inte är vårdnadshavare till barnet.

Exempel på avgiftsgrundande inkomst:

  • lön och andra ersättningar i anslutning till din anställning
  • inkomst från eget företag
  • a-kassa
  • föräldrapenning
  • sjukpenning
  • sjuk- och aktivitetsersättning från Försäkringskassan
  • aktivitetsstöd
  • arbetslöshetsersättning
  • vårdbidrag och omvårdnadsbidrag
  • pension (den skattepliktiga delen)
  • omställningsstudiestöd (bidragsdelen)
  • inkomster från annat land

Exempel på inkomster och bidrag som inte är avgiftsgrundande:

  • studiemedel från CSN
  • stipendier
  • bostadsbidrag
  • barnbidrag
  • försörjningsstöd

Uppgifter ska lämnas en gång om året eller när inkomst eller hushållets sammansättning ändras. Uppgifter ska också lämnas om Hammarö kommun begär en redovisning. Har du inte uppdaterat dina inkomstuppgifter på ett år får du en uppmaning via e-post. Den som inte uppdaterar inkomsten betalar automatiskt högsta avgift.

Om ändringarna gäller kortare tid än en månad behöver du inte anmäla dem.

Om en för låg avgift har tagits ut kan efterdebitering – krav på betalning i efterhand – göras tre år bakåt i tiden. Detta gäller om anledningen är att

  • felaktig eller ingen inkomstredovisning lämnats in
  • felaktig eller ingen uppgift om hushållets sammansättning har lämnats in
  • felaktig eller ingen uppgift om andra barn i hushållet som är placerade i förskola eller fritidshem hos annan huvudman än Hammarö kommun har lämnats in
  • förändring i beslut om avgiftsfri allmän förskola såsom ökad vistelsetid inte har meddelats.

Om en för hög avgift har tagits ut av samma anledningar kan en återbetalning av mellanskillnaden göras endast för en månad tillbaka i tiden. Det görs bara i undantagsfall efter en skriftlig ansökan till förvaltningschef som fattar beslut.

Schema

Schema över barnets närvarotid ska alltid lämnas in till Hammarö kommun.

Förutom via e-tjänst/blankett ska omsorgsschema dessutom lämnas via Vklass.

  • Om närvarotiden ändras ska nytt schema lämnas senast en vecka innan förändringen träder i kraft.
  • Närvarotid är den tid då vårdnadshavarna förvärvsarbetar, studerar, sover före eller efter nattarbete eller är sjukskrivna samt restid.
  • Schemat skall endast avse normala arbetsveckor. Veckor med semester, ferier, helger eller annan ledighet får inte läggas in i schemat.
  • Tillfälligt minskad närvarotid på grund av semester, ferier, helger eller annan ledighet anmäls endast till avdelningen.

Tid i förskolan

Barnets tid i verksamheten bestäms av föräldrarnas arbetstid, restid samt sovtid före och efter nattarbete.

Barn vars föräldrar har oregelbunden arbetstid med ledighet minst en hel vecka har rätt att vistas i förskolan 15 timmar under den lediga veckan.

Barnets tid i verksamheten bestäms av föräldrarnas studietid samt restid. Det är studiernas omfattning som ligger till grund för barnets närvarotid. Heltidsstudier jämställs med heltidsarbete. Inskrivningsintyg från studieanordnaren ska lämnas till handläggare på bildningsförvaltningen via email på e-postadress forskolaochfritids@hammaro.se.

Den ordinarie tidsomfattningen gäller men förläggningen av tiden beslutas i samråd med förälder. Tiden kan utökas vid behov.

Ett förskolebarn som får ett nytt syskon har rätt till samma tillsynstid som tidigare upp till en månad efter att det nya syskonet fötts. Rätt till samma tillsynstid som tidigare gäller också om mamman är helt eller delvis ledig en tid innan förlossning.

I övrigt under föräldraledighet gäller rätt till plats för äldre syskon 15 tim/vecka. Närvarotidens förläggning beslutas i samråd med förälder.

En förälder som arbetar eller studerar under föräldraledigheten kan istället för 15 tim/vecka välja närvarotid efter arbetstid eller studietid.

När förälder är arbetslös har barn rätt till plats 15 tim/vecka. Närvarotidens förläggning beslutas i samråd med förälder. Förälder som omfattas av arbetsmarknadsåtgärder genom arbetsförmedlingens försorg räknas inte som arbetslös utan har rätt till barnomsorg så som vid arbete/studier.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 september 2024