Ekonomi och skatt
Kommunens ekonomi måste enligt kommunallagen vara i balans. Det innebär att intäkterna måste överstiga kostnaderna. Ekonomi i kommunen innebär hantering av intäkter från kommunalskatt, statsbidrag och avgifter för att finansiera viktiga tjänster som skola, vård och infrastruktur. Effektiv ekonomisk förvaltning är avgörande för att säkerställa en hög livskvalitet och hållbar utveckling för invånarna. Här förklarar vi hur kommunens pengar kommer in och hur de används.
Intäkter - härifrån kommer pengarna
Hammarö kommuns intäkter består till största delen av kommunalskatten, det vill säga den inkomstskatt som medborgarna betalar varje månad. Varje kommun bestämmer själv vilken kommunalskatt kommuninnevånarna ska betala. Detta sker i samband med att fullmäktige fastställer budgeten för kommande års verksamhet.
Kategori och fördelning:
Skatteintäkter 69 %
Generella Statsbidrag 14 %
Avgifter och taxor 7 %
Driftsbidrag från stat, kommun mfl 7 %
Övriga intäkter 2 %
Hyresintäkter 2 %
Finasiella intäkter 1 %
Skattesats
Skattesatsen i Hammarö kommun är 22,92 kronor per intjänad hundralapp, det vill säga 22,92 procent av den beskattningsbara inkomsten för dem som är mantalsskrivna i Hammarö kommun.
Förutom att betala kommunalskatt betalar man även regionskatt och den uppgår till 11,68 kronor per intjänad hundralapp.
Kommunalskatt | 22,92 % |
Regionskatt | 11,68 % |
Total skattesats år 2024 | 34,60% |
Övriga skattesatser i länet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Statsbidrag
Utöver skatteintäkter så får även kommunen bidrag från staten för att stödja deras verksamhet och utjämna ekonomiska skillnader mellan olika kommuner. Dessa bidrag kan vara generella, vilket betyder att kommunen kan använda dem för vilken verksamhet som helst, eller riktade, vilket betyder att de är öronmärkta för specifika ändamål som skola, äldreomsorg, eller infrastrukturprojekt.
Avgifter och taxor
Kommunen tar ut avgifter för olika tjänster som den tillhandahåller. Det kan till exempel vara avgifter för barnomsorg, äldreomsorg, vatten och avlopp, bygglov och andra kommunala tjänster. Dessa avgifter ska ofta täcka kostnaderna för de specifika tjänsterna
Övriga intäkter
Kommunen kan också ha andra intäkter som till exempel försäljning av kommunal egendom eller bidrag från EU eller andra organisationer.
Kostnader - så fördelas pengarna
Kommunens största kostnad är vår personal. Det är också personalen som är vår viktigaste resurs och som får verksamheten att fungera. Att anställa kompetent och engagerad personal för att utföra olika tjänster inom kommunen är avgörande för att tillhandahålla högkvalitativ service till invånarna. Hos oss jobbar cirka 1 300 medarbetare. Det utgör cirka 60 procent av kommunens kostnader.
Andra stora utgifter i en kommun kan vara investeringar i infrastruktur, kostnader för drift av olika kommunala verksamheter och bidrag till invånare eller organisationer för olika ändamål.
Kategori och fördelning:
- Personalkostnader 61 %
- Köp av verksamhet 10 %
- Övrigt 10 %
- Av- och nedskrivningar 7 %
- Köp av tjänster 6 %
- Köp av material 4 %
- Bidrag 2 %
Så fördelas pengarna per verksamhetsområde
Kategori och Fördelning:
- För- och grundskola 43 %
- Äldre- och handikappomsorg 18 %
- LSS och psykiatri 9 %
- Kommunövergripande verksamhet 8 %
- Gymnasieskola och vuxenutbildning 8 %
- Individ- och familjeomsorg 4 %
- Kultur och fritidsverksamhet 4 %
- Gator, trafik och utemiljö 3 %
- Övrig verksamhet 2 %
Investeringar - så finansieras satsningarna
Precis som alla andra kommuner har Hammarö kommun två olika budgetar, en för investering och en för drift. Det går inte att flytta pengar mellan dessa två budgetar, utan de är helt separata. Lagar och rekommendationer styr vad som är en investering.
Målsättningen är att alla investeringar som genomförs ska vara viktiga för kommunens invånare, lägga grunden för ett växande Hammarö och bidra till att attrahera nya invånare och företag.
Vad har pengarna används till?
Hammarö kommun har under de senaste åren gjort stora investeringar i förskolor, skolor och äldreboende. Stora investeringsbehov föreligger även inom vatten och avloppsverksamheten. Vissa investeringar innebär att driften blir dyrare. Dessa kostnader måste planeras in i den ordinarie driftbudgeten.
Fördelning:
- För-och grundskola 73 %
- Affärsverksamhet 12 %
- Infrastruktur 6 %
- Övrig verksamhet 4 %
- Fritid och kultur 3 %
- Vård och omsorg 2 %
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 12 september 2024