Planområdet.png

Ändring av detaljplan för Vidöåsens industriområde

Planändringen finns nu utställt på samråd fram till 25 augusti 2024.

Bakgrunden till planändringen började med att Stora Enso planerar att utöka sin produktion, vilket kommer leda till att det behövs fler transporter till och från industrin. Stora Enso ämnar därmed utöka järnvägsspåret på del av Vidöns industriområde till ett dubbelspår, i stället för att öka belastningen på Dingelsundsvägen och Hammaröleden med mer lastbilstrafik. 

För att kunna möjliggöra för ett dubbelspår så ska kommunen och Stora Enso byta mark där dubbelspåret ska passera till annan mark som kommunen kan möjliggöra för industri, det vill säga att del av fastigheten Vidön 1:123 övergår till Stora Enso och del av Vidön 1:1 övergår till kommunen. För att kunna genomföra hela markbytet behövs en planändring av detaljplanen ”Ändring av del av detaljplan Vidöns industriområde” där den allmänna platsmarken tas ur plankartan.

Syfte

Syftet med planändringen för Vidöns industriområde är därmed att ta bort den planlagda allmänna gatan inom planområdet (INDUSTRIGATA) och att ta bort möjlighet för järnvägskorsningen. Syftet är även att utvidga användningsområdet för järnväg så att dubbelspåret inryms inom användningsområdet. Därmed blir hela planområdet planlagd kvartersmark för Industri som inrymmer möjligheten för breddningen av järnvägen samt att illustrationslinjer för föreslagen fastighetsindelning försvinner. I samband med att den nya ändringen för Vidöns industriområde upphävs den tidigare planändringen.

Planen är förenlig med gällande översiktsplan och upprättas med ett standardplanförfarande enligt PBL 2010:900.

Status

Ändring av detaljplan för Vidöåsens industriområde, samrådshandling 2024-05-08, finns nu utställt för samråd 2024-05-28 till 2024-08-25.

Digital planbeskrivning

Från och med 1 januari 2022 så ändrades Plan- och bygglagen och ställde krav på att alla planbeskrivningar skulle vara digitala.
Digital planbeskrivning finner du här.

Vart går det att läsa om detaljaplanen?

Under samrådstiden finns planförslaget med bilagor tillgängligt i följande lokaler:

  • Kommunhuset i Skoghall, Kontaktcenter
  • Biblioteket i Skoghall
  • Hammarö kommuns hemsida: www.hammaro.se/pagaende-planer

Den som har synpunkter på förslaget kan under granskningstiden framföra dessa skriftligen till Kommunstyrelsen, Hammarö kommun, Box 26, 663 21 Skoghall eller till kommunstyrelsen@hammaro.se.

Den som inte skriftligen framfört synpunkter senast under granskningstiden kan förlora rätten att senare överklaga beslutet att anta detaljplanen.

Upplysningar lämnas av planhandläggare Sandra Bood på tel. 054-51 54 28.

Kommunstyrelsen
Hammarö kommun

Sidan uppdaterad: 2024-05-28