Faroanalysen är det första steget i HACCP, där man konstruerar ett flödesschema och utför en riskinventering.
Om denna faroanalys visar på risker som inte tas om hand med grundförutsättningarna, ska en fullständig HACCP-plan upprättas.
Verksamheter som bara hanterar förpackade livsmedel behöver inte göra en faroanalys. Övriga företag ska däremot genomföra ett eller flera steg i en HACCP-plan.
Förenklad beskrivning av hur du gör en faroanalys
- Beskriv verksamhetens produkter och processer.
- Upprätta ett flödesschema med början inköp/varumottagning och som sista steg, i många fall, servering/distribution.
- Utför en riskinventering där mikrobiologiska, kemiska och fysikaliska faror samt eventuella allergener som kan finnas i råvaror eller processteg preciseras.
- Titta på vilken sannolikhet och risk farorna har och vad för åtgärder som vidtas för att förhindra någon av ovanstående nämnda faror.
- Bestäm om något av stegen innebär en risk som behöver särskild övervakning (CCP). Ta gärna hjälp av ett så kallat beslutsträd.