Bidrag, stöd och stipendier
Hammarö kommun vill genom olika bidragsformer samt stipendier skapa en god förutsättning för ett allsidigt föreningsliv i kommunen.
Föreningsbidrag - Allmänna villkor
Bidragsberättigade organisationer:
Bidrag kan ges till förening/organisation som har sin hemvist och är verksam inom Hammarö kommun. Bidrag kan, efter beslut i bidragshandläggande nämnd, även ges till organisationer som inte har sin hemvist i kommunen om dessa bedriver en verksamhet som riktar sig till, eller i övrigt gagnar boende i Hammarö kommun.
För att vara berättigad till kommunala bidrag ska föreningen:
Anses vara en ideell, allmännyttig organisation ha minst 15 medlemmar (aktiva) vara godkänd av bidragshandläggande nämnd ha antagit stadgar och fungera enligt vedertagna demokratiska principer ha eget post- eller bankgirokonto årligen insända verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, resultaträkning och balansrapport samt signerat årsmötesprotokoll och signerad revisionsberättelse.
Bidrag utgår inte till:
- Ekonomiska föreningar
- Politiska föreningar
- Elevföreningar (ex skolidrottsförbund)
- Stödföreningar (ex supporterklubbar)
- Företagsföreningar
- Läns- och riksföreningar - föräldraföreningar - föreningar med lokalt begränsat intresseområde (ex grannföreningar).
Föreningar ska i samband med ansökan säkerställa att föreningens registeruppgifter avseende adress, kontaktperson, bankkonto, post - eller bankgiro är korrekta.
Viktiga datum att hålla reda på
- Kommunalt aktivitetsstöd söks senast 25 februari för höstens verksamhet och senast 25 augusti för vårens verksamhet.
- Föreningsbidrag söks senast 31 oktober.
- Stipendiater utses i november varje år. Nomineringar sker senast i början av oktober.
Olika föreningsbidrag
Hammarö kommun erbjuder flera olika föreningsbidrag ni kan söka.
Fritidsföreningar med barn- och ungdomsverksamhet, sociala föreningar, kulturföreningar och studieförbund.
Det finns även ett föreningsbidrag av särskilda skäl.
Bidrag till bidragshandläggande nämnds förfogande
Varje år avsätter bidragshandläggande nämnd sökbara medel för ett riktat bidrag för våra bidragsberättigade föreningar.
I ansökan ska en verksamhetsplan innehållande aktivitetsplan med ekonomisk kalkyl beskrivas. Utvärdering av genomförd aktivitet kopplat till verksamhetsplanen kommer att göras.
Fritidsföreningar med barn- och ungdomsverksamhet
En fritidsförening är en förening som bedriver barn- och ungdomsverksamhet och har sökt LOK-stöd eller motsvarande.
- Föreningens verksamhet ska följa konventionen om barns rättigheter som antogs av FN 1989 och därigenom Hammarö kommuns riktlinjer för barn- och ungdomsverksamhet.
- Idrottsföreningarnas verksamhet ska följa Riksidrottsförbundets idéprogram Idrotten Vill
- Generellt verksamhetsbidrag
Verksamhetsbidraget har en karaktär av ett engångsbelopp kopplat till den verksamhet man som förening vill bedriva i kommunens kommande verksamhetsår.
Bidraget syftar till att utgöra en grund för verksamhet som bedrivs för barn- och unga från 7 år och för aktiviteter som stimulerar ett livslångt idrottande och/eller ett långvarigt och aktivt friluftsliv.
Stödet ska stimulera och underlätta för föreningar att enskilt eller tillsammans med andra föreningar arbeta med verksamhet med inriktning på inkludering, nya målgrupper och verksamheter, värdegrundsfrågor, ungdomar delaktighet och livslångt idrottande i förening.
I ansökan ska en verksamhetsplan innehållande aktivitetsplan med ekonomisk kalkyl beskrivas. Utvärdering av genomförd aktivitet kopplat till verksamhetsplanen kommer att göras.
- Kommunalt aktivitetsstöd (7-25 år)
Bidrag utgår för deltagartillfällen som genomförs på godkända gruppaktiviteter i föreningens regi.
Utöver kommunens allmänna villkor för att vara bidragsberättigad förening gäller nedanstående bestämmelser för det kommunala aktivitetsstödet.
Villkor för bidrag
- Bidrag utgår för deltagartillfällen som genomförs på godkända gruppaktiviteter i föreningens regi.
- Bidrag utgår inte till studiecirkelsammankomster eller entrébelagda tävlingar eller kommersiella arrangemang såsom danser, bingo och basarer.
- Bidragshandläggande nämnd fastställer årligen belopp per deltagartillfälle.
- Förening ska ha minst 5 godkända, redovisade gruppaktiviteter per termin (halvår).
Godkänd gruppaktivitet
- En gruppaktivitet ska vara ledarledd. Med grupp menas träningsgrupp, lag etc.
- Ett lag eller motsvarande kan endast redovisas som en gruppaktivitet oavsett om träningen bedrivs i mindre grupper och med fler ledare.
- Ledare ska vara lägst 13 år och kan inte vara ledare för flera grupper samtidigt.
- En gruppaktivitet ska omfatta minst 3 bidragsberättigade deltagare utöver ledare.
- Bidrag utgår för maximalt 30 deltagare per gruppaktivitet.
- Aktiviteten skall vara planerad och pågå minst 1 timme och innehålla gemensam samling och avslutning.
Deltagare
- Bidragsberättigad deltagare ska vara i åldern 7-25 år.
- Ledare i åldern 13-25 år är också bidragsberättigade.
- En deltagare kan räknas endast en gång per dag och förening oavsett antal träffar.
- För verksamhet för personer med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns.
- Bidrag ges för varje deltagartillfälle.
Närvaroredovisning
- Närvarokort (eller godkänd digital registrering) ska ifyllas vid varje gruppaktivitet. Närvarokortet ska innehålla uppgift om för- och efternamn samt födelseår på varje deltagare.
- Närvarokort, om sådana används ska vara numrerade för att kunna identifieras vid kontroll.
- Förening ansvarar själv för numrering som ska vara så ordnat att varje kort blir unikt och kan återfinnas.
- Närvarokort ska undertecknas av ansvarig ledare.
- Även närvaroregistrering via RF:s IdrottOnline är godkänd.
Ansökan
- Ansökan ska ske digitalt och fil med sammanställning för RF:s LOK-stödansökan via IdrottOnline ska bifogas om den används för ansökan.
- Aktivitetsstöd söks och utbetalas 2 gånger per år.
- Redovisningsperioder är 1 januari - 30 juni samt 1 juli - 31 december.
Ansökan ska skickas in digitalt så snart redovisningsperioden är slut, dock senast 25 augusti respektive 25 februari.
För sent ankommen ansökan
- Ansökan ska skickas in senast den 25 augusti respektive den 25 februari.
- Komplett ansöken om föreningsstöd ankommen: 1-7 dagar för sent - avdrag 10%. 8-14 dagar för sent - avdrag 50%. Ansökan mer än 14 dagar för sent tas inte upp till förhandling.
Granskning och kontroll
- Kommunen har rätt att kontrollera ansökans riktighet. På anmodan ska förening tillhandahålla samtliga handlingar som önskas för att kunna genomföra kontroll.
- Lämnande av oriktiga uppgifter eller vägran att lämna in begärda handlingar kan medföra att förening avstängs från bidrag. Även återbetalning av bidrag kan krävas.
- Underlaget för ansökan (närvarokort) ska sparas enligt bokföringslagens bestämmelser om räkenskapshandlingar.
Utbetalning
- Utbetalning sker till ett av föreningen tecknat bankkonto, post- eller bankgirokonto. Utbetalning sker senast under april respektive oktober månad.
- Lokalbidrag
Beviljas de barn- och ungdomsföreningar som äger eller hyr anläggningar/lokal externt för sin verksamhet i Hammarö kommun.
Vid ansökan om lokalbidrag ska samtliga kostnader och intäkter, som är att hänföra till anläggningen/lokalen, redovisas i ansökan.
Ansökan om lokalbidrag ska innehålla uppgifter om lokalens storlek, användningsområde, nyttjande samt kostnader och intäkter senaste verksamhetsåret.
- Anläggningsstöd
Föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet har möjlighet att söka ekonomiskt stöd för delfinansiering av nybyggnation och föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet med egna ägda eller hyrda lokaler har också möjlighet att söka medel för periodiskt underhåll (ej driftkostnader).
Av ansökan ska framgå vilka återgärder som planeras, dess syfte och kostnadsberäkning. Bidragsbelopp fastställs årligen av Hammarö kommun och betalas ut efter redovisning av styrkta kostnader.
Sociala föreningar
En social förening innebär att man som sin huvudsakliga verksamhet stödjer människor som har, eller allvarligt riskerar att få sociala problem eller är en förening som stödjer människor med olika former av funktionsnedsättning.
- Generellt verksamhetsbidrag
Bidraget består av dels ett grundbidrag och ett verksamhetsbidrag.
Grundbidraget fördelas per organisation med sin hemvist inom kommunen och bidrag i förhållande till antalet aktiva* medlemmar boende i Hammarö kommun. Vid ansökan redoviserar föreningen sina aktiva medlemmar boende i kommunen.
- Med aktiva medlemmar menas de som har deltagit i föreningens verksamhet vid minst 10 tillfällen under föregående kalenderår.
Verksamhetsbidraget har en karaktär av ett engångsbelopp kopplat till den verksamhet man som förening vill bedriva i kommunen kommande verksamhetsår. I ansökan ska en verksamhetsplan innehållande aktivitetsplan med ekonomisk kalkyl beskrivas. Utvärdering av genomförd aktivitet kopplat till verksamhetsplanen kommer göras.
Kulturföreningar
En kulturförening är en förening som genomför öppna kulturarrangemang/aktiviteter.
- Generellt verksamhetsbidrag
Bidraget består dels av ett grundbidrag och ett verksamhetsbidrag.
Grundbidraget fördelas per organisation med sin hemvist inom kommunen och bidrag i förhållande till antalet aktiva* medlemmar boende i Hammarö kommun. Vid ansökan redovisar föreningen sina aktiva medlemmar boende i kommunen.
*Med aktiva medlemmar menas de som har deltagit i föreningens verksamhet vid minst 10 tillfällen under föregående kalenderår.
Verksamhetsbidraget har en karaktär av ett engångsbelopp kopplat till den öppna kulturverksamhet man som förening vill bedriva i kommunen kommande verksamhetsår. I ansökan ska en verksamhetsplan innehållande aktivitetsplan med en ekonomisk kalkyl beskrivas. Utvärdering av genomförd aktivitet kopplat till verksamhetsplanen kommer att göras.
Studieförbund
Bidraget syftar till att ge organisationerna som bedriver folkbildningsverksamhet i enlighet med Folkbildningsrådet eller Utbildningsdepartementet möjlighet att i demokratiska former bedriva och främja folkbildning och kulturverksamhet av god kvalitet i Hammarö kommun. Verksamheten ska följa folkbildningens grundidé att deltagarna själva har ett stort inflytande och gemensamt är med occh formar innehåll och upplägg.
Bidraget består av dels ett grundbidrag och ett verksamhetsbidrag. Grundbidraget står för 80% av totala beloppet och verksamhetsbidraget för 20%.
Grundbidraget fördelas per studieförbund utifrån föregående års redovisade studietimmar i Hammarö kommun i verksamhetsformerna studiecirkel, övrig folkbildning och lärargrupp, samt för antalet kulturprogram inom kommunen. Bidrag utgår även för antalet unika deltagare från Hammarö kommun.
Verksamhetsbidraget har en karaktär av ett engångsbelopp kopplat till den verksamhet man som studieförbund vill bedriva i kommunen kommande verksamhetsår. I ansökan ska en verksamhetsplan innehållande aktivitetsplan med ekonomisk kalkyl beskrivas. Utvärdering av genomförd aktivitet kopplat till verksamhetsplanen kommer göras.
Regler för föreningsbidrag av särskilda skäl
Syftet med föreningsbidrag av särskilda skäl är att kunna stötta föreningar vars verksamhet är viktig för kommunens medborgare och som på grund av oförutsedda händles har svårt att på kort sikt fortsätta bedriva sin verksamhet
Bidraget hanteras av kommunstyrelsen och kan endast beviljas för föreningar som drabbas av extraordinära händelser med kraftigt ökade kostnader som konsekvens. Med detta avses förutsättningar eller händelser som:
- Är oförutsägbara/oväntade
- Är av tillfällig karaktär (icke-permanenta kostnader)
- Orsakas av yttre påverkan (utom föreningens kontroll)
- Medför allvarliga konsekvenser för föreningens möjlighet att fortsatt bedriva verksamheten
Bidraget kan sökas när som helst under året. Ansökan ska inkomma inom en rimlig tid från den inträffade händelsen eller att de aktuella kostnaderna uppstår. Generellt innebär detta att ansökan ska inkomma i anslutning till den träffade händelsen eller i anslutning till när kostnaden uppstått.
Stipendier
Hammarö kommun delar varje år ut stipendier och utmärkelser. Stipendiaterna utses i november varje år. Nominering sker löpande under året, dock senast i början av oktober.
Skicka din ansökan med motivering senast 14 oktober till e-post: service@hammaro.se
Ung ledare
Utmärkelsen tilldelas en eller flera (delat) unga ledare som via ansökan/nominering beskrivit önskemål om utbildning. De nominerade ska vara verksamma i Hammaröförening, och där ha visat gott ledarskap och engagemang. Stipendiet kan täcka utbildningskostnad, resor och logi.
Årets idrottsprestation
Utmärkelsen utgör stipendium på 6 000 kronor och tilldelas den individuelle idrottare eller det lag som nått framgång på minst nationell nivå.
Pristagaren ska ha tydlig koppling till Hammarö kommun via födsel, uppväxt, boende, vara fostrad i, eller representera en Hammaröförening. Pristagaren ska vara en god representant och ambassadör för kommunen, och ett föredöme för kommunens ungdomar.
Årets ledare
Utmärkelsen utgör stipendium på 3 000 kronor samt diplom/minnesblankett. Årets ledare tilldelas den som gjort värdefulla insatser inom föreningslivet i Hammarö kommun under året. Särskild hänsyn tas till mångårigt ledarskap och arbete med barn och ungdom.
Hur gör jag för att ansöka?
Ansökan om föreningsbidrag görs digitalt senast den 31 oktober.
Separat information gällande skapande av inloggningar i det digitala systemet (Interbook Go) har skickats ut till föreningarna.
Ansökan om kommunalt aktivitetsstöd ansöks för höstens verksamhet digitalt senast den 25 februari och för vårens verksamhet digitalt senast den 25 augusti.
Frågor eller funderingar gällande föreningsbidrag kontakta våra fritidskonsulenter.
Dennis Johansson
- Telefon: 054-51 56 05
- E-post: dennis.johansson@hammaro.se
Sofia Carlsson
- Telefon: 054-51 56 02
- E-post: sofia.karlsson2@hammaro.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 9 oktober 2024