Gå till innehåll

Bilda förening

Är du intresserad av att bilda en ny förening och vill ha reda på hur du ska gå tillväga för att göra det? Här hittar du informationen du behöver.

I en förening kan ni dela ett intresse, lära och utvecklas. Allt som krävs är att ni är en grupp som vill samla andra människor. Det gäller oavsett om det är en idrotts-, kultur- eller annan typ av förening. En förening drivs demokratiskt och ger till exempel möjlighet att söka ekonomiskt stöd från kommunen.

En förening behöver namn, stadgar och styrelse. Då blir den en juridisk person. Ett organisationsnummer söker ni sedan hos Skatteverket. Organisationsnummer krävs för att bland annat ha ett bankgiro, kunna skriva hyresavtal för en lokal eller för att söka bidrag från kommunen.

Bilda förening - steg för steg

Börja med att bjuda in intresserade till ett första möte. Kanske är ni redan en grupp som vill starta föreningen annars finns möjlighet att nå ut via intressegrupper på sociala medier eller anslagstavlor i butiker och på andra ställen.

På ett så kallat konstituerande möte, det möte som grundar föreningen, ska ni ta beslut om stadgar och styrelse.

Utse tillfällig styrelse.

Styrelsen måste ha minst 3 medlemmar.

  • Ordförande, som är ansvarig för mötet och den nybildade styrelsens arbete.
  • Sekreterare, som för protokoll över mötet.
  • Kassör, som tar hand om föreningens ekonomi.

Dessutom har en styrelse ofta fler medlemmar. Det kan vara en vice ordförande, ordinarie styrelseledamöter eller ersättare. För verksamheten kan det underlätta om fler tar ett ansvar i styrelsen.

Styrelsen ska bland annat förbereda föreningens första årsmöte. Där väljs föreningens första ordinarie styrelse som kan vara samma eller andra personer.

Bestäm stadgar.

Stadgar fungerar som föreningens regler. Stadgarna ska bland annat innehålla:

  • En utförlig beskrivning av föreningens ideella ändamål.
  • Föreningens namn.
  • Hur beslut ska fattas i föreningen.

Riksidrottsförbundet har en stadgemall för idrottsföreningar som ni som ny idrottsförening kan använda er utav.

Idrottsförening kan söka medlemskap i specialidrottsförbund.

Ett specialidrottsförbund är medlem i Riksidrottsförbundet, och en idrottsförening kan i sin tur söka medlemskap i ett specialidrottsförbund. Detta blir alltså en anknytning till den svenska idrottsrörelsen.

Det finns inget krav på att en ideell förening ska ha ett organisationsnummer. Däremot måste föreningen ha ett organisationsnummer om ni till exempel ska öppna ett bankkonto, hyra en lokal, ansöka om bidrag eller utföra uppdrag åt företag eller kommuner.

Ni ansöker om ett organisationsnummer hos Skatteverket.

Hammarö kommun har ett föreningsregister som alla kommunens föreningar kan vara registrerade i, och därmed få information om föreningsträffar med mera. Föreningar som ansöker om bidrag ska vara registrerade hos kommunen.

Blankett:

Registrering av nystartad förening. Pdf, 53.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Ni kan hitta alla våra föreningar i vårt föreningsregister.

Frågor kring bilda en förening?

Kontakta våra fritidskonsulenter

Dennis Johansson

Sofia Carlsson

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 september 2024