Kris och beredskap
I en kris kommer kommunens resurser att behövas för de som har allra svårast att klara sig själv och för att arbeta med samhällskrisen i stort. Ju bättre förberedd du är på att klara en kris för dig och dina närmaste, desto bättre kommer vi tillsammans att klara krisen.
Din egen beredskap
Planera för att kunna klara dig på egen hand under en tid. Om du har det du behöver de första dagarna får du tid att tänka över din situation så att du kan fatta viktiga beslut.
Beredskapsveckan
Beredskapsveckan är en temavecka och kommunikationsinsats vecka 39 varje år. Veckan leds av MSB och genomförs av många aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv samtidigt. Det är en gemensam insats för att uppmärksamma och påminna om att alla som bor i Sverige är en viktig del av vår samlade beredskap vid samhällskriser och ytterst krig.
Aktiviteterna som sker under veckan hittar du på Länsstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Information vid kris och samhällets planering
Viktiga telefonnummer
- 112 – nödsituationer
- 113 13 – information om olyckor och kriser
- 114 14 – polisen vid icke-akuta händelser
Kommunens ansvar
Som kommun är det vårt uppdrag att
- ha kunskap om vilka händelser som kan inträffa och en plan för hur de risker och sårbarheter som identifierar ska hanteras
- informera om samhällskrisen när den har inträffat
- säkra samhällsviktiga funktioner, som till exempel energiförsörjning, transporter och kommunal hälso- och sjukvård.
Vid en extraordinär händelse kan en krisledningsnämnd ta över ansvaret för kommunens verksamhet. I Hammarö kommun har vi en gemensam krisledningsorganisation och krisledningsnämnd med kommunerna Forshaga, Grums, Karlstad, Kil och Munkfors.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 17 september 2024