Gå till innehåll

Brottsförebyggande arbete

Hammarö ska vara en trygg och säker kommun för alla att leva och vistas i. Tillsammans med polisen, räddningstjänsten och Hammaröbostäder arbetar vi förebyggande för att minska brottsligheten och öka Hammaröbornas trygghet.

Hammarö kommun har en operativ grupp för trygghet som samordnar trygghetsarbetet. Under 2024 arbetar gruppen med:

  • trygghetsvandring
  • drogförebyggande arbete för vårdnadshavare
  • information på skolor i samarbete mellan kommunpolisen och rektorer
  • vuxna på stan
  • fältgruppen tar fram en lokal modell för SSPF (skola, socialtjänst, polis, fritid) i syfte att förhindra och att förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet och/eller inleder missbruk.
  • brottsförebyggande arbete
  • insatser kring ANDTS (alkohol, narkotika, doping, tobak och spel).

Hammarö kommun har i samverkan med polisen arbetat fram ett gemensamt medborgarlöfte. Det beskriver aktiviteter för ett effektivare brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

För åren 2023-2025 har Hammarö kommun och lokalpolisområde Karlstad, i dialog med Hammaröbor, ringat in ett antal problemområden att jobba med. Dessa är

  1. alkohol och drogrelaterad brottslighet
  2. trafikbrottslighet
  3. skadegörelse och inbrott.

Dessa tre områden har gemensamma beröringspunkter. Arbetet kommer att inriktas mot narkotika- och alkoholrelaterad brottslighet.

Polisen och kommunen kommer tillsammans att:

  • Utöka samverkan mellan polis och socialtjänst relaterat till ungdomar och tidiga insatser.
  • Tillsammans genomföra förebyggande samtal med särskilt utsatta ungdomar.
  • Kontinuerligt dela aktuella lägesbilder i samverkan mellan socialtjänst, skola, polis och fritidsverksamhet som underlag för gemensamma insatser i det brottspreventiva arbetet.
  • Gemensamma informationskampanjer riktat till mellan- och högstadieskolorna samt föräldrar och föreningsliv.
  • Trygghetsvandringar för att skapa en tryggare utomhusmiljö samt samverka med lokala bostadsbolag.

Varje år genomför Hammarö kommun trygghetsvandringar i samarbete med polisen, räddningstjänsten och och andra aktörer. Syftet är att inventera utomhusmiljön vid en specifik plats för att skapa tryggare miljöer att bo och verka i.

Trygghetsvandringarna är en del av medborgarlöftet.

Metoden går ut på att tillsammans undersöka en förutstämd slinga. Viktigt under en vandring är att människor som känner till området deltar, både ungdomar och vuxna. De känner bäst till vilka platser som upplevs trygga och mindre trygga och vad detta kan bero på. Bland annat ses belysningen i ett område över.

Uppföljning och åtgärder

De synpunkter som kommer in under en vandring dokumenteras och hanteras av ansvarig förvaltning.

Fältgruppen i Hammarö vänder sig till ungdomar i åldern 12 till 18 år för att förhindra eller bryta en negativ utveckling. Fältgruppen finns där ungdomar finns. Den samtalar, ger råd och stöd för att skapa en trygg miljö för dem.

Gruppens två fältsekreterare är en del av socialtjänsten. Vi vänder oss till dig som är i behov av råd, stöd och hjälp till förändring. Vi har sekretess men en anmälningsskyldighet till socialtjänsten vid oro över en ungdoms välbefinnande. Det kan handla om missbruk, brottslighet eller brister i omsorgen.

Du träffar oss dagtid, kvällar och helger. Vi är på fritidsgårdar, skolor, på stan eller vid olika ungdomsarrangemang. Var vi finns beror till viss del på vad som händer i kommunen.

Vi lyssnar, stöttar och hjälper

Vill du pratar med någon kan du gärna vända dig till oss. Vi finns för att lyssna, stötta och hjälpa dig! Det behöver inte vara några stora problem eller funderingar, vi lyssnar på det du vill prata och få hjälp om.

Har du några frågor som vi inte kan besvara, så hjälper vi dig med vart du kan vända dig.

Kontakt

Välkommen att kontakta oss på fältgruppen!
Vi finns på telefon 070-266 35 63 eller 070-215 89 29.

Över 18 år?

Du som är mellan 18 till 25 år och behöver stöd från socialtjänsten är välkommen att höra av sig till individ och familjeomsorgens reception, 054- 51 51 85.

Är du förälder?

I arbetet att vara ett stöd för ungdomar är föräldrar viktiga! Fältgruppen kommer att kontakta föräldrar om vi blir oroade för en ungdom. Syftet med detta är att uppmärksamma och engagera föräldrar. Du som är förälder kan vända dig till oss om du är orolig för ditt barn och om ditt barn är ute och rör sig i fel umgänge.

Samarbete med andra aktörer

Vi samarbetar tillsammans med många, vilket innebär att du kommer se oss ofta tillsammans med polis, väktare, fritidsledare, föreningar, skolor och andra inom socialtjänsten.

Rapportera otrygga händelser, platser och skadegörelse

Här kan du bidra till ett ännu tryggare Hammarö och rapportera in otrygga händelser, platser och skadegörelse till kommunens brottsförebyggande samordnare. Du kan också ge förslag på vad du tror hade kunnat hjälpa till att öka tryggheten på en viss plats. Informationen används sedan i det kommunövergripande lägesbildsarbetet för att vi ska kunna styra befintliga eller nya resurser mot en identifierad problembild och förebygga otrygghet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 september 2024