Hammarö är Sveriges tryggaste kommun
Hammarö har, fem år i rad, hamnat på första plats i den årliga sammanställningen över vilka kommuner som är de tryggaste i landet.
Det är Sveriges Kommuner och Regioner som gör beräkningen tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det som jämförs är olyckskonsekvenser, skydd och säkerhetsarbete på kommunnivå.
SKR Öppna jämförselser: Trygghet och säkerhet 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hammarö kommun har en säkerhetsorganisation som arbetar både strategiskt och mer konkret operativt. Dessa operativa grupper är
- operativ säkerhetsgrupp
- operativ grupp för trygghetsutveckling samt
- operativ grupp för krisberedskap.
Årligen görs en planering för vad som ska genomföras under året.
Fokus på barn och unga
I kommunen finns ett stort fokus på att prioritera barn och unga, särskilt inom skola, fritid och föreningsliv, som en av nyckelfaktorerna bakom framgången.
Hammarö kommun sätter invånarna i första rummet, vilket märks på den ökande befolkningen. Många barn och unga bor här, och fler förskolor och skolor byggs för att möta behovet.
- I våra skolor kartläggs den sociala, pedagogiska och fysiska miljön för att optimera elevernas lärande och skapa trygghet, säger Catrine Thorén, utvecklingsledare i Hammarö kommun. Vi har en professionell lärarkår och andelen behöriga förskollärare är en av de högsta i landet. Även Skolinspektionens enkäter visar att barn och unga känner sig trygga i skolmiljön och så har det sett ut över tid. En framgångsfaktor är att vi satsar på att jobba förebyggande och främjande i stället för åtgärdande samt att vi samverkar över förvaltningsgränser.
En annan framgångsfaktor är tillgången till öppna mötesplatser.
- Som ansvarig för ungdomsenheten vet jag hur viktigt det är med bra mötesplatser och professionella fritidsledare, säger Jan Bjerkander chef för ungdomsenheten i Hammarö. Trygga vuxna finns på våra två fritidsgårdar. Vi har också skatepark, grönområden och konstgräsplan som uppmuntrar till en aktiv fritid.
En meningsfull fritid
Lägersommar är en populär aktivitet där barn och unga erbjuds tre veckor på friluftscentret Kilenegården.
- Vi hämtar och lämnar barnen med buss, bjuder på mat och olika aktiviteter, säger Sofia Karlsson, fritidskonsulent i Hammarö. För äldre barn är det mindre uppstyrt, med grillning och bad.
Under de senaste tio åren har fyra inomhusanläggningar öppnat, vilket gynnar föreningslivet.
- Vi är ledande inom barn- och ungdomsidrott, vilket följer med upp i åldrarna där motionsgrupper anläggs för personer i medelåldern och seniorer, säger Sofia. Att erbjuda en meningsfull fritid och samvaro för alla är viktigt.
Sofia Karlsson, fritidskonsulent, Jan Bjerkander, chef för ungdomsenheten och Catrine Thorén, utvecklingsledare utanför Mörmo gård.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 16 september 2024