Bouppteckning och dödsboanmälan
När man som anhörig mister en närstående ställs man inför sorgen och saknaden, men också inför praktiska frågor och ibland kan det uppstå situationer som är svåra att hantera. En sådan situation kan vara om dödsboets tillgångar inte täcker begravningskostnaden. Om detta inträffar kan man ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten, socialförvaltningen via en dödsboanmälan.
Boupptäckning
När någon avlidit ska de som ingår i dödsboet göra en bouppteckning. Det innebär att gå igenom och göra en skriftlig sammanställning av den avlidnes och den efterlevandes tillgångar och skulder.
Normalt ska en bouppteckning göras inom tre månader från dödsfallet och därefter skickas till Skatteverket för registrering.
Du kan anlita professionell hjälp med bouppteckningen. En begravningsbyrå eller juridisk byrå kan hjälpa dig vidare med dina funderingar.
Om du vill så kan du göra bouppteckningen själv. Då ska en av er efterlevande som bäst känner till dödsboets egendom utses till bouppgivare och lämna uppgifter om dödsboet.
Skatteverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bra att tänka på:
- Kontakta banken för att spärra bankkonton.
- Kom ihåg att även stoppa eventuella autogirobetalningar.
- Betala inga räkningar innan bouppteckning/dödsboanmälan är gjord!
- Observera att de tillgångar som finns i dödsboet i första hand ska gå till begravningskostnader.
Dödsboanmälan
Dödsboanmälan kan i vissa fall ersätta bouppteckning. För att detta ska bli aktuellt får tillgångarna i dödsboet inte omfatta fast egendom (eget hus eller bostadsrätt) eller tomträtt samtidigt som tillgångarna i dödsboet inte får överstiga begravningskostnader och kostnader i samband med begravningen.
En dödsboanmälan kan inte heller upprättas om den avlidne upprättat ett testamente eller om någon av dödsbodelägarna istället begär att en bouppteckning ska upprättas.
Dödsbohandläggare
En dödsbohandläggare gör en ekonomisk utredning över tillgångarna i dödsboet och kostnader i samband med dödsfallet för att se om möjligheter finns för att göra en dödsboanmälan.
Hammarö kommun samarbetar med Karlstad kommun runt dödsbon och det är därför dit du ska vända dig med dina frågor och din dödsboanmälan.
Karlstad kommun - boutredning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Kontaktcenter
Besöksadress: Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset, 651 84 Karlstad
Telefon: 054-540 00 00
e-post: karlstadskommun@karlstad.se
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
Begravning
Begravningsavgift betalas av alla oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Avgiften ger rätt till en gravplats, gravsättning, kremering, diverse transporter, samt lokal för begravningsceremonin.
Medlemmar i Svenska kyrkan har också rätt till en begravningsceremoni.
Var den avlidne inte medlem i Svenska kyrkan brukar det bli aktuellt med en borgerlig begravning, utan religiös anknytning. Vill man ha en begravningsceremoni för någon som inte är medlem i Svenska kyrkan, får man anlita någon som begravningsförrättare. Du kan som anhörig förrätta begravningen, annars förmedlas begravningsförrättare via begravningsbyråerna.
Ibland räcker inte dödsboets tillgångar till att betala en begravning. Då kan dödsboet ansöka om stöd från kommunen genom en dödsboanmälan.
Begravningsombud
Svenska Kyrkan har som uppdrag att sköta begravningar för alla invånare, oavsett om man är medlem i kyrkan eller inte. Därför tar de ut begravningsavgift av alla medborgare. Kommunens begravningsombud är till för dig som inte är medlem i Svenska kyrkan.
Begravningsombud övervakar att kyrkan inte använder pengarna från begravningsavgiften till något annat än begravningsverksamhet. De utses av Länsstyrelsen och hjälper dig som är med i andra samfund, tillhör andra religioner eller inte är troende.
Det här gör ett begravningsombud:
- Kontrollerar att begravningsavgiften går till begravningsverksamheten och inte används till övrig verksamhet.
- Granskar hur begravningar fungerar för dem som inte tillhör Svenska kyrkan.
- Undersöker önskemål från dem som inte tillhör Svenska kyrkan.
- Informerar om verksamheten till dem inte tillhör Svenska kyrkan.
- Håller kontakt med andra trossamfund och berörda parter.
Begravningsombud
Annica Tollén
Telefon: 070-303 01 02
Mejl: annica.tollen@hammaro.se