Gå till innehåll

Så fungerar en kommun

Hammarö kommun styrs av politiker som är valda av medborgarna. En kommun har ansvar för viktig samhällsservice. Många av dessa uppgifter måste en kommun enligt lag utföra, andra är frivilliga.

Bland de ansvar som alla Sveriges 290 kommuner har finns bland annat socialtjänst, skola, plan- och byggfrågor och räddningstjänst. Det som är frivilligt handlar till exempel om kultur- och fritidsverksamhet eller turistinformation.

Hammarö kommun har över 2.300 anställda. De flesta av dessa finns i förvaltningarna där det dagliga arbetet utförs.

En kommun är en demokratisk organisation. Det betyder att det yttersta ansvaret för kommunens verksamhet ligger hos dem som valts in i kommunfullmäktige.

De flesta politiker i Sverige är politiker på sin fritid. Så är det även i Hammarö. I kommunen finns en politiker som får arvode för heltid och det är kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd Solweig Gard.

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och består i Hammarö kommun av 31 ledamöter. Kommunfullmäktige sammanträder cirka 10 gånger per år och tar beslut om kommunens inriktning, verksamhet och ekonomi.

Vart fjärde år väljer medborgarna politiker till kommunfullmäktige. Valet sker samtidigt som valet till riksdagen.

Kommunfullmäktige tar beslut om till exempel budget och skattesats. Det är också kommunfullmäktige som beslutar om den kommunala förvaltningens organisation och verksamhetsformer. Kommunfullmäktige väljer ledamöter till kommunstyrelse och nämnder, samt väljer revisorer som granskar kommunens verksamhet.

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen ansvarar för hela kommunens utveckling och ekonomiska ställning. Den samordnar planering och uppföljning av kommunens verksamheter.

Kommunstyrelsen utses av kommunfullmäktige och kan liknas vid ”kommunens regering”.

Kommunstyrelsen i Hammarö kommun har 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare.

Nämnder och förvaltningar

Kommunfullmäktige beslutar vilka nämnder som ska finnas och väljer ledamöter. Varje nämnd ansvarar för ett visst område.

Kommunens nämnder beslutar antingen själva om de frågor som rör dem eller lämnar förslag till kommunfullmäktige. Flera av nämnderna ansvarar också för en förvaltning.

Hammarö kommun har fem förvaltningar. Förvaltningarna genomför de beslut som kommunstyrelsen och de politiska nämnderna har tagit. Det är ofta medarbetarna på våra förvaltningar som du som medborgare har kontakt med kring kommunala ärenden som rör dig.

Revisorer

Alla kommuner har en egen revision. Revisorerna är ett demokratiskt kontrollorgan som varje år granskar måluppfyllelse, ekonomi och intern kontroll. Revisorerna är valda av kommunfullmäktige.

Revisionen granskar alla styrelser och nämnder, bland annat för att se om beslut blir genomförda. Varje år gör revisionen också fördjupade granskningar av utvalda verksamheter. Syftet är att upptäcka eventuella brister så att de kan åtgärdas.

De förtroendevalda revisorerna har stöd av sakkunniga konsulter som bidrar på det sätt som revisorerna vill.

Rådgivande organ

En kommun kan ta stöd av rådgivande organ där representanter för olika intressen träffar kommunens politiker och tjänstepersoner. Detta är ett sätt för dessa grupper att ta del av och påverka kommande beslut inom sina intresseområden. Men i råden tas det inga beslut.

Hammarö kommun har tre sådana rådgivande organ:

  • Seniorrådet
  • Råd för funktionsrätt
  • Näringslivsforum

Kommunala bolag

Kommuner kan välja att driva delar av sin verksamhet i företag. Ett vanligt exempel är det som brukar kallas ”allmännyttan”, det vill säga allmännyttiga kommunalägda bostadsbolag.

Kommunala bolag leds av politiskt sammansatta styrelser med representanter utsedda av kommunfullmäktige. Styrelserna ansvarar för att kommunfullmäktiges beslut genomförs.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 september 2024