Gå till innehåll

Hälsofrämjande

Här hittar du samlad information om hälsa och välmående från pålitliga källor som 1177. Oavsett om du vill lära dig mer om kost, träning eller andra hälsofrämjande vanor finns här länkar och resurser som kan stötta dig i en hållbar och balanserad livsstil.

Hjälplinjen

Nationell hjälplinje för psykisk ohälsa och suicidprevention.
Hjälplinjen är en stödtjänst för dig över 18 år som befinner dig i en kris, svår livssituation, har självmordstankar eller upplever psykiska besvär.
Vi erbjuder professionellt stöd dygnet runt, året om, både för dig som söker stöd för ditt eget mående och för anhöriga.

Snorkel

Snorkel är en modell för att sprida kunskaper och verksamma metoder vid psykisk ohälsa hos barn och unga. Det är en modell som innehåller i första hand digitala verktyg med information och konkreta strategier för tidig upptäckt och tidiga insatser "hjälp till självhjälp" som även passar i klinisk verksamhet.

Hjärnfonden

Här hittar du de senaste nyheterna om forskningsframsteg, kunskap kring hjärnhälsa och berättelser som belyser livet med hjärnans sjukdomar – från de som lever med diagnoser till deras anhöriga.
Varför det är viktigt med sömn, information om sömn och vad du själv kan göra för din sömn.

Hälsa och vård i Sverige

Hälsa och vård i Sverige är ett material för sfi. Det handlar om hur du kan ta hand om din kropp och din hälsa, om att söka sjukvård i Sverige, om sjukdomen cancer och om att vara stöd till någon som är sjuk.

1177 - om mat

Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer.

1177 - om sömn

Sömn behövs för att din kropp och din hjärna ska få återhämta sig och bearbeta intryck. När du sover på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. En god sömnhälsa kan också minska risken för sjukdomar.

1177 - om avslappning

Det är lätt att vi spänner oss när vi är stressade, nedstämda eller oroliga för något. Du som har varit spänd en längre tid kan få svårt att slappna av bara av dig själv. De här övningarna hjälper dig att slappna av i hela kroppen.

1177 - så söker du vård i Värmland

Läs om vart du ska vända dig för att få den hjälp som du behöver om du blir sjuk eller skadar dig.

Kognitivt stöd

Samlat om bildstöd och olika hemsidor för att skapa bildstöd på egen hand.

ChatGPT

ChatGPT är ett AI-verktyg där du kan ställa frågor och få svar. Tänk på när du använder ChatGPT att vara källkritisk och fråga gärna en anhörig eller stödperson om du känner dig osäker på svaret eller rådet som du får.

Du kan exempelvis fråga ChatGPT om hjälp med att skapa:

  • Checklista för att städa/tvätta/plocka iordning/tvätta
  • Ett schema för mina aktiviteter under veckan
  • En planering för måltider under veckan
  • Inköpslista utifrån planerad matlista
  • Skapa en lista med steg-för-steg i valfri aktivitet (för att lättare ta sig för eller ta sig igenom)
  • Skapa en morgonrutin
  • Skapa en kvällsrutin med nedvarvning

Infoteket om funktionshinder

Infoteket om funktionshinder finns för dig som vill veta mer om funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa. Här kan du få kunskap, vägledning, tips och verktyg för ett fungerande vardagsliv.

Habilitering och hälsa - material att ladda ner

Här hittar du material som kan laddas ner. En del går också att beställa. Du kan söka själv eller utifrån olika ämnesområden (struktur, bildstöd, scheman mm).

En utökad artikel om hemmaträning - Gymkompaniet

Förslag på träning och hur ett hemmagym kan byggas upp.

Träna hemma – 19 övningar för hemmaträning

Beskrivning av övningar för att träna hemma.

Träna hela kroppen hemma på 20 minuter

Kort film och beskrivning av övningar för träning.

Film: Träna hemma - lång version

Den här filmen visar hur du kan komma igång med styrketräning på ett enkelt sätt. Filmen gör det lätt att träna hemma om du inte har tid eller möjlighet att gå till en träningslokal.

Digital motionsträning - Friskvården

Digital motionsträning Kostnadsfritt, mellan 30-50 min/pass. Förinspelade motionspass och finns på vimeo. Anmälan sker via mailadress och länk skickas till deltagarens mail. Vid anmälan till motionspass finns det möjlighet till återkoppling från hälskonsulenterna vid 3 valfria tillfällen, via e-post.

Aktivitet:

  • Ryggmotion
  • Kom igångträning
  • Hjärtmotion
  • Cirkelmotion

Rörelseglädje - digitalt motionspass

11 minuters motionspass för att komma igång, sträcka ut och bli varm. Programmet går att göra i två varianter, en sittande och en stående.

Digitala träningspass - Friskis och svettis

Gratis onlineträning, i Friskis Go hittar du hela deras digitala utbud med gruppträningspass, pass för gymmet, program att följa över tid, möjlighet att planera och logga din träning, följa och peppa dina träningskompisar och mycket mer.

Google keep

App för att skapa listor med inspelning, bilder eller skriva in. Anteckning eller checklista med rutor som kan bockas. Synkas mellan alla enheter där googlekontot öppnas.

Alarmy-app

Alarmy-app för larm med bla QR-kod. Väck din kropp och ditt sinne med Alarmy! Du kan välja mellan olika alarmljud, oavsett om de är svaga eller starka, ställa in din favoritmusik som alarm eller till och med kombinera olika uppdrag för att se till att din kropp och ditt sinne är helt vakna!

Care to translate

En digital medicinsk översättare när tolken inte är tillgänglig. Minska språkbarriärerna och möjliggör säker kommunikation mellan vårdpersonal och patienter.

Techarenan

Speciellt utformade appar som kan vara bra hjälpmedel för personer med NPF-diagnoser.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 april 2025