Livsmedel
Om du ska starta någon form av verksamhet med livsmedel måste du ha verksamheten registrerad eller godkänd innan du börjar. Detta tillsammans med de kontroller som kommunen gör handlar om att konsumenten ska få säkra och korrekt märkta livsmedel.
Läs vidare för fördjupad information, men i korthet är det viktigt att tänka på detta:
- Även ideella föreningar och andra som erbjuder mat utan vinstsyfte, är ett livsmedelsföretag i lagens mening. Reglerna gäller alltså inte bara företag, som restauranger eller slakterier.
- Om du startar en livsmedelsverksamhet utan registrering eller godkännande, riskerar du att få betala en hög sanktionsavgift.
- Om du tar över en verksamhet som redan är igång, måste du ändå få den registrerad eller godkänd. Det räknas som en helt ny verksamhet.
- Fråga gärna oss på miljö- och byggförvaltningen om du är osäker på vad som gäller din verksamhet.
- En livsmedelsverksamhet kräver ofta också andra tillstånd. Det är ditt ansvar att ta reda på vad som krävs förutom registrering eller godkännande.
Registrering, godkännande och avregistrering
De flesta verksamheter ska registreras. Detta gäller till exempel restauranger, pizzerior, caféer och butiker.
Anläggningar som producerar animaliska livsmedel, ska som regel godkännas. Även anläggningar som producerar groddar ska godkännas. Detta görs hos Livsmedelsverket.
Så fungerar registrering
För att registrera verksamheten krävs endast att du skickar in en anmälan.
Två veckor efter att din anmälan kommit in, får du lov att starta verksamheten, oavsett om beslutet om registrering har skickats ut.
Registreringen innebär inte någon prövning av om verksamheten får starta eller inte.
Att den uppfyller kraven i lagstiftningen, kontrolleras vid den första inspektionen, som oftast görs i nära anslutning till registreringen.
En livsmedelsanläggning måste uppfylla alla lokalkrav (till exempel lämplig utformning, utrustning, material) enligt livsmedelslagstiftningen.
Du ska ha gjort en faroanalys och ha ett fungerande egenkontrollprogram.
Avgifter
Registreringsavgiften är 1 389 kronor (2024).
För information om avgift för godkännande, kontakta Livsmedelsverket.
Om du startar en livsmedelsverksamhet utan att ha fått ett godkännande eller ha gjort en registrering, riskerar du att få betala en sanktionsavgift på mellan 5 000 kronor och 75 000 kronor.
Exakt hur stor sanktionsavgiften blir beror på verksamhetens omsättning.
För landsting, kommunala och statliga verksamheter, är sanktionsavgiften 40 000 kr.
Avregistrering
Om du ska sluta med din livsmedelsverksamhet – sälja eller lägga ner – ska du anmäla avregistrering till miljö- och byggförvaltningen.
Din avanmälan gör du enklast genom att använda vår e-tjänst.
Ägarbyte
Du som tar över en befintlig verksamhet, måste registrera verksamheten precis som om det vore en helt ny verksamhet.
Detta gäller om verksamheten får ett nytt organisationsnummer och byter juridisk person.
En gammal registrering eller ett gammalt lokalgodkännande gäller inte för den nya verksamheten.
Vid en anmälan för registrering, får verksamheten inte startas tidigare än två veckor efter att anmälan kommit in till miljö- och byggnadsnämnden.
Om du ändrar utan anmälan
Anmäler du inte ändringen, riskerar du att få betala en sanktionsavgift.
Sanktionsavgiften är på mellan 2 500 kronor och 40 000 kronor, beroende på verksamhetens omsättning.
För regioner, kommunala och statliga verksamheter är sanktionsavgiften 40 000 kr.
Tillfälliga verksamheter
Även tillfälliga verksamheter som marknadsstånd, restaurangtält, uppställning av korvvagnar och liknande kan behöva registreras.
Vad får du göra utan registrering?
Verksamheter som säljer eller serverar livsmedel till allmänheten i liten skala och bara vid enstaka tillfällen behöver ofta inte registrera sig.
Det skulle exempelvis kunna röra sig om aktiviteter som kyrkbasarer, julmarknader, skolklasser som säljer bullar eller liknande.
Det kan vara svårt att själv avgöra om hanteringen ska registreras eller faller utanför lagstiftningens krav.
För närmare besked, kontakta miljö- och byggförvaltningen så diskuterar vi tillsammans.
Ideella organistationer och föreningar
En ideell organisation eller en förening kan vara ett livsmedelsföretag enligt lagstiftningens definition och därmed omfattas av krav på registrering.
Något undantag från krav på registrering för just denna typ av organisationer finns alltså inte.
Egenkontroll
Alla verksamheter som hanterar livsmedel ska ha ett egenkontrollprogram.
Det ger dina produkter en kvalitet som du med säkerhet kan stå för. Det är dessutom ett krav i lagstiftningen att du ska ha egenkontroll.
Riskklassning och kontrollfrekvens
Riskklassning
Riskklassningen är till för att styra kontrollen dit den är mest effektiv. Riskklassningen görs i samband med registrering.
Reglerna tar hänsyn till kända risker kopplade till varor och verksamheter.
Reglerna är nya sedan 2024. Jämfört med tidigare blir det mer livsmedelskontroll tidigare i livsmedelskedjan.
Detta för att upptäcka och förebygga såväl hälsorisker som informationsbrister. Exempelvis kommer grossister att få mer kontroll än butiker för att upptäcka brister så tidigt som möjligt i livsmedelskedjan.
Kontrollfrekvens
Riskklassningen talar om hur många kontroller din verksamhet kommer att få.
Företaget placeras i en riskklass och tilldelas utifrån den en kontrollfrekvens.
Kontrollfrekvensen är antalet ordinarie kontroller verksamheten ska få under en 5 års-period.
Kontrollfrekvensen för livsmedelsanläggningar i sista led, som exempelvis restauranger och butiker, kan som lägst vara en kontroll per fem år och som högst 25 kontroller per fem år, det vill säga fem kontroller per år.
Avgift för kontroll
Avgift för kontroll
För de kontroller vi utför betalar du en avgift i efterskott, efter utförd kontroll. Avgiften beror på hur lång tid kontrollen tar.
Om du har bra kunskaper och sköter din verksamhet, tar kontrollen kortare tid och du behöver inte betala lika mycket.
Erbjud snabbmat och dryck i återanvändbara muggar och matlådor
Från 1 januari 2024, ska serveringar kunna erbjuda snabbmat och dryck i återanvändbara muggar och matlådor.
Kravet gäller dig som i genomsnitt serverar mat och dryck i mer än 150 engångsförpackningar per dag.
Genomsnittet beräknas utefter hur många engångsförpackningar som tillhandahålls under de dagarna ditt försäljningsställe har öppet under ett kalenderår.
Du får alltså fortfarande använda engångsförpackningar, men du måste kunna erbjuda flergångsförpackningar som ett alternativ till kunden.
Kontakta oss
Har du frågor kring livsmedelshantering, driva livsmedelsföretag eller vår kontroll, kontakta miljö- och byggförvaltningen via miljo@hammaro.se eller telefon 054-51 50 00.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 september 2024