Verksamhetsområde för vatten och avlopp
Verksamhetsområde är det fastställda område inom vilket kommunen är skyldig att ordna med vatten och avlopp. Fullmäktige beslutar över områdets utbredning.
Vad menas med verksamhetsområde?
Med verksamhetsområde menas det fastställda område inom vilket kommunen är skyldig att ordna med vatten och avlopp. Fastighetsägare är i sin tur skyldig att betala avgifter för vatten- och avloppstjänster inom det verksamhetsområde där deras fastighet ligger. De som är anslutna till det kommunala vatten- och avloppsnätet bildar tillsammans ett VA-kollektiv.
Vad är ett VA-kollektiv?
VA-kollektiv är benämningen på alla fastigheter inom verksamhetsområdet för vatten och avlopp. Verksamheten med kommunal vattenförsörjning och rening av avloppsvatten finansieras inte med skattepengar utan kostnaderna ska bära sig själva genom avgifter för de tjänster som nyttjas.
Taxan för vatten- och avlopp är utformad så att avgifterna ska täcka alla kostnader för exempelvis ledningsnät, reningsverk, investeringar samt kundtjänst. Vatten- och avloppsverksamheten bedrivs till självkostnadspris och ska uppvisa ett nollresultat, vilket innebär att den inte får gå med vinst.
Varför måste jag betala avgifter fast jag inte är ansluten?
När anläggningsavgiften är betald finns det möjlighet att koppla in fastigheten till det kommunala ledningsnätet. Alla som har den möjligheten är med i VA-kollektivet och måste därför betala den fasta delen av brukningsavgiften. Det gäller alltså även innan man är ansluten till kommunens vatten- och avloppsnät. När man sedan ansluter sig ska man installera en vattenmätare och därefter börjar man även betala den rörliga delen av brukningsavgiften. Denrörliga delen baseras på hur mycket vatten man förbrukar.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 13 september 2024