Gå till innehåll

Ledningsnät, anslutning till fastighet

För att ansluta din fastighet till det kommunala vatten- eller avloppsnätet ska du göra en beställning. Detta kallas en servisanmälan. I anmälan är det bra om du skickar in vatten- och avloppsritningar. Vi behöver di anmälan senast åtta veckor innan vattnet ska vara inkopplat.

Inom det som kallas verksamhetsområde är kommunen skyldig att ordna med vatten och avlopp. Fastighetsägaren är i sin tur skyldig att betala avgifter för vatten- och avloppstjänster inom området, även om fastigheten inte ansluts till det kommunala vatten- eller avloppsnätet.

För att ansluta din fastighet till det kommunala vatten- och avloppsnätet ska du göra en servisanmälan. Om du bygger till en fastighet ska du också anmäla det till VA-avdelningen, eftersom du då kanske måste betala ytterligare en anläggningsavgift.

Du gör anmälan genom att skicka in ett exemplar av vatten- och avloppsritningar tillsammans med ifylld servisanmälan. Vatten- och avloppsritningarna ska visa ledningsdragningar och dimensioner på tomtmark och vid inkopplingspunkt.

Vi behöver ha din servisanmälan senast åtta veckor innan vattnet och avloppet ska vara inkopplat.

Kommunen handlägger din servisbeställning och upprättar en förbindelsepunkt vid din tomtgräns. Förbindelsepunkten är den punkt där dina ledningar ansluts till vatten- och avloppsnätet och ligger normalt en halv meter utanför tomtgränsen.

När förbindelsepunkten är upprättad skickar kommunen ut ett meddelande med karta över punktens läge samt en faktura med anläggningsavgiften till dig. Anläggningsavgiften är en engångsavgift.

Avgiften varierar bland annat beroende på hur stor fastighet du har, så kallad tomtyteavgift. Det kan även tillkomma en anläggningskostnad vid om- eller tillbyggnad på fastigheten, ifall du ökar antalet bostadsenheter.

Anläggningsavgift inom tätort där det finns dagvattenanläggning är cirka 310 000 kronor för ett nytt bostadshus med en tomtyta på 800 kvadratmeter.

Är huset beläget i område där du själv tar hand om dagvattnet på din egen fastighet är anläggningsavgiften reducerad och du betalar cirka 250 000 kronor med en tomtyta på 800 kvadratmeter.

Förbindelsepunkten utgör gränsen mellan ditt och kommunens ansvarsområde. Innan vattnet släpps på till din fastighet behöver du som fastighetsägare ordna en godkänd mätarplats och få en vattenmätare installerad. Du måste även ha betalt anläggningsavgiften.

Så här ska en godkänd mätarplats utformas. Pdf, 1.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Hammarö kommun äger vattenmätaren, sätter upp, byter ut och kontrollerar den. För kontakt med VA-tekniker för installation, ring kontaktcenter på 054-51 50 00.

Brukningsavgiften som faktureras kvartalsvis består av en fast del samt en rörlig del baserad på vattenförbrukning.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 september 2024