Gå till innehåll

Hållbar vattenanvändning

Vatten är en förutsättning för allt liv, grunden till vår civilisation, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

Med smart vattenanvändning och goda vattenvanor räcker vårt gemensamma och värdefulla vatten längre. I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Det finns en mängd olika sätt som du kan minska din vattenförbrukning på. Genom små insatser kan du spara såväl vatten som pengar.

Bli vattensmart!

Här hittar du tips på hur du kan spara vatten i vardagen. Hjälp till att spara på vår allra viktigaste resurs!

Laga läckande toaletter och droppande kranar

Visste du att en droppande kran kan förbruka 55 liter per dygn! Det motsvarar elva fyllda badkar på en månad. Det är vatten som droppar bort helt i onödan. En rinnande toalett förbrukar ännu mer av vårt dricksvatten. Hjälp till att spara på vår viktigaste naturresurs genom att byta packning i kranen om den läcker och laga toaletter som rinner.

Ha vatten i kylskåpet

Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola länge varje gång du vill ha ett glas kallt vatten.

Stäng av vattnet medan du borstar tänderna

Många borstar tänderna och låter kranen stå på under tiden. Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas 18 liter vatten. Borstar du tänderna på detta sätt två gånger varje dag sparas 36 liter.

Diska och tvätta med fulla maskiner

Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran. Vid en disk under rinnande vatten och som pågår i tre minuter slösas 18 liter vatten.

Duscha kortare, undvik att bada i badkar

Om du minskar duschtiden med 5 minuter kan du spara 60 liter. En familj som duschar 20 minuter om dagen med ett gammalt duschmunstycke gör av med 12 liter/min. Med ett snålspolande duschmunstycke minskar förbrukningen till 7 liter/minut, vilket också minskar kostnaden per år för varje hushåll. Det går åt 150-200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn.

Vattna med vattenkanna

En vattenslang kan förbruka så mycket som 1000 liter per timme. Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö. Undvik också att vattna mitt på dagen när det är som varmast. Värmen får vattnet att snabbt avdunsta innan det hunnit tränga ner i jorden. Vattna istället på morgonen eller på kvällen.

Samla regnvatten i en tunna

Om du bor i hus kan du ställa en tunna under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna dina trädgårdsväxter, putsa fönster eller annat. Då kan du också glädja dig över att vattnet inte kostat dig någonting.

Låt gräsmattan torka

Tänk på att det kan gå åt så mycket som 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter. Gräsmattan klarar av en långvarig torka, den blir bara lite gul. Men när det regnar igen så kommer den gröna frodigheten tillbaka.

Plantera inte under sommaren

Tänk på att inte plantera nya häckar eller lägga nya gräsmattor under sommaren. Det kräver mycket bevattning och är därför bättre att göra från september och fram till april.

Det är tillåtet att använda det kommunala vattnet för att fylla sin pool så länge det inte råder bevattningsförbud. Det finns dock några saker man bör tänka på för att det ska ske på ett så bra sätt som möjligt. Fyll poolen när det är dåligt väder och undvik att göra det samtidigt som dina grannar fyller sin pool!

När du ska fylla din pool:

  • Undvik att fylla poolen samtidigt som grannen gör det! Kom gärna överens om olika tidpunkter, att fylla sin pool tar lång tid, så planera detta i förväg.
  • Välj en mulen dag! När det är soligt och varmt väder är det många som vattnar i trädgården, tvättar utemöbler och altan, duschar, använder vattenspridare med mera. Då går vattenproduktionen redan på högtryck. Då kan det bli tufft att få vattnet att räcka till poolfyllning också.
  • Fyll din pool i lugn takt eftersom ett högt flöde kan göra att avlagringar i ledningarna släpper, vilket innebär att grannarna i ditt område kan få missfärgat vatten.
  • Använd gärna en trädgårdsslang, men se till att slangens mynning är ovanför vattenytan under hela påfyllningen. Då försäkrar du dig om att inte förorenat vatten kan strömma tillbaka in i vattenledningsnätet vid eventuellt tryckfall.
  • Vi rekommenderar att du använder miljömärkta poolkemikalier eller ännu hellre inga alls ifall det är möjligt. Överdosera inte utan följ noggrant instruktionerna till kemikalierna.

När sommarsäsongen är över ska poolen tömmas igen. Här är lite tips om hur man bör gå tillväga.

När du ska tömma din pool:

  • Använd inte poolkemikalier dagarna före tömning. Låt poolen ligga öppen i solen några dagar, så förbrukas kloren.
  • Bästa sättet att tömma poolvattnet är att infiltrera det i din egen gräsmatta ifall det kan ske utan att det ställer till problem för dig eller grannarna. Töm lite i taget så att vattnet hinner rinna undan och kontrollera att det inte rinner mot grannarnas eller ditt eget hus.
  • Var uppmärksam så att det inte finns några privata dricksvattenbrunnar i området. Töm ditt poolvatten så långt bort från dessa som möjligt!
  • Dagvattenledningen kan vara ett alternativ om du inte kan tömma ut poolvattnet på din egen gräsmatta. Tömning kan endast ske efter det att poolens klor är helt förbrukad. Låt i så fall vattnet rinna till en rännstensbrunn i gatan eller till din egen dagvattenbrunn på tomten, om du har en sådan. Töm lite i taget så det hinner rinna undan.
  • Töm inte poolvattnet till avloppsvattnet via en golvbrunn eller vask. Då blir vattenflödet bara en onödig belastning för reningsverket.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 september 2024