Invasiva arter
På Hammarö arbetar vi med att begränsa spridning av:
- Jättebalsamin
- Jätteloka
Det finns även andra invasiva arter som utgör ett problem och som växer på flera platser på ön, till exempel blomsterlupin, kanadensiskt gullris och parkslide. Att bekämpa och hindra spridning av invasiva arter kräver mycket resurser. Vi prioriterar därför de arter som omfattas av förbud.
Rapportera in fynd
Vi vet att dessa växterna finns i vår kommun och vi vill gärna att du rapporterar in dina fynd och observationer till invasivaarter.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad kan du göra som privatperson?
Du som privatperson kan också hjälpa till genom att känna till arterna och riskerna med dem samt hjälpa till att förhindra vidare spridning. Det kan du göra genom att:
- inte köpa hem växter som är invasiva
- vara uppmärksam på vad du har hemma på tomten
- inte tippa eller dumpa trädgårdsavfall i skogen
- försluta avfall från invasiva växtarter väl och köra det till förbränning.
Bekämpning och utrotning
Det är fastighetsägaren som ansvarar för att bekämpa invasiva arter på sin mark men bekämpningen kan se olika ut beroende på hur stora bestånden är och vilken art det gäller.
De olika arterna växer och sprider sig på olika sätt vilket innebär att de ska bekämpas på olika sätt.
Avfallshantering
När man har tagit bort invasiva växter ska detta avfall läggas i brännbart för att förhindra ytterligare spridning. Inte i komposten!
Lägg avfallet i dubbla plastsäckar och förslut påsarna väl. Någon säck kan du lägga i din gröna soptunna men har du flera säckar åker du till Återvinningscentralen. På plats anmäler du till personalen att du har med dig invasiva växter och de visar dig till rätt containern där avfallet ska slängas.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 september 2024