Gå till innehåll

Naturvård

Syftet med naturvård är att skydda, vårda och utveckla miljöer både på land och i vatten. Först och främst har naturvården ett naturvetenskapligt värde men ibland sammanfaller den även med kulturhistoriska intressen. Det innebär att alla som äger och förvaltar mark har ett tungt ansvar för att alla dess rikedomar bevaras. Det sker både genom lagstiftning och genom frivilliga insatser. Det lokala engagemanget och kunskapen har stor betydelse för att dessa värden ska bevaras även i framtiden.

Hammarö kommun arbetar med naturvård inom flera olika områden. Bland annat:

  • Ängsytor och blommande gräsmattor
  • Skogsvård
  • Invasiva arter
  • Vassklippning

På sex utvalda platser runt om i kommunen har tidigare klippta gräsytor omvandlats till ängsmark. Detta ger bättre miljöer för våra ängsartade växter så som prästkragar och blåklocka och för att fler fjärilar, humlor och bin ska trivas. Ytorna är placerade i olika miljöer; i bostadsområden mellan villor, i trafikmiljöer, i parker och vid besöksmål.

Genom att låta förut kortklippta gräsmattor få växa sig höga och skötas som ängsmark vill Hammarö kommun skapa goda boendemiljöer för våra pollinerare. Här vill vi visa alternativa driftsformer som lieslåtter eller hästslåtter för grönytor. Gräset som slås kommer tas upp och erbjuds som täckodlingsmaterial till Hammaröbor och lokala odlarföreningar.

För att få fler ytor som gynnar insekter skapar Hammarö kommun det vi kallar för ”blommande gräsmattor” runt om i kommunen. Det är ytor där vi ser att det är eller kan bli en fin blomning i en gräsmatta. Vi kommer helt enkelt inte att klippa just där så länge som det blommar. Så om du ser en liten yta med blåklockor eller andra ängsblommor i en av kommunens gräsmattor så är det en insats för att hjälpa våra vilda pollinatörer.

Som skogsägare ansvarar kommunen för att förvalta och vårda den skog som kommunen äger.

Kommunen arbetar tillsammans med Skogssällskapet för att vårda skogsbeståndet.

Det finns ett antal växt- och djurarter som är klassade som invasiva främmande arter enligt EU:s bestämmelser. Dessa är upptagna på en förteckning (EU-listan) vilket innebär att det är enligt lag förbjudet att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta eller sätta ut dessa i naturen.

På Hammarö arbetar vi med att begränsa spridning av de invasiva arter som omfattas av förbud:

  • Jättebalsamin
  • Jätteloka

Det finns även andra invasiva arter som utgör ett problem och som växer på flera platser på ön, till exempel blomsterlupin, kanadensiskt gullris och parkslide. Att bekämpa och hindra spridning av invasiva arter kräver mycket resurser. Vi prioriterar därför de arter som omfattas av förbud.

Med vassklippning avses endast att vegetation klipps över bottnens nivå vilket innebär att vattnets djup eller bottnens läge inte ändras vid utförandet. Vid klippningen används för ändamålet tillverkade vassklippningsbåtar och arbetet utförs i kommunen av upphandlad entreprenör. Behovet av vassklippning utvärderas årligen.

Syften med vassklippning är att gagna allmänna intressen i kommunen:

  • Friluftsliv och rekreation
  • Naturvärden
  • Vattenkvalitet
  • Övrigt av allmänt intresse

Hammarö kommun har en politiskt beslutad vassklippningsplan som tydliggör utförandet i relation till strandskyddet och en beskrivning av de områdena som omfattas.

Vad kan du som privatperson göra?

Det finns mycket du som privatperson kan göra för att hjälpa våra vilda pollinatörer. I stora drag handlar det om att städa mindre och njuta mer av de gäster som kommer till en trädgård med vildare inslag.

Några exempel på vad du kan göra i din trädgård:

  • Låt delar av gräsmattan gå i blom genom att inte klippa den.
  • Använd helst frön och plantor av lokalt ursprung.
  • Bevara befintliga grova gamla träd och död ved i trädgården.
  • Undvik bekämpningsmedel, både mot ogräs och skadedjur.
  • Bevara befintliga blommande träd och buskar.
  • Bevara befintliga öppna sandytor eller skapa nya.

Du hittar fler tips på Naturvårdsverkets webbplats.

Informera andra om din insats, skriv ut skyltar och placera i din trädgård.

Har du frågor?

Kontakta Jenny Högberg, parkingenjör
Mail: jenny.hogberg@hammaro.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 oktober 2024