Gå till innehåll

Vedeldning

Det är viktigt att känna till hur du ska elda i din eldstad, vedpanna, braskamin, kakelugn eller öppna spis.
Här får du information hur du eldar rätt och säkert i din eldstad. Det är viktigt för hälsan, klimatets, plånboken och din säkerhets skull.

Innan du börjar elda, läs igenom instruktionerna som finns till eldstaden. Då vet du hur mycket anläggningen tål och vad den är dimensionerad för.
Är du osäker på hur din eldstad fungerar och behöver hjälp och råd, kontakta sotaren Länk till annan webbplats..

Eldar du rätt, så minimerar du risken för soteld eller överhettning, samtidigt som du minskar utsläppen och bidrar till att luften blir bättre där du bor.

Elda med god lufttillförsel och tillräckligt drag i skorstenen. En eldstad kräver mycket syre för att fungera ordentligt, annars kan det lätt ryka in och lukta kraftigt.
I själva upptändningsfasen kan det krävas att bostadens friskluftsventiler, eller ett fönster, öppnas för att släppa in extra luft och därmed öka draget i skorstenen.

Installerar du en rökgastermometer så får du kontroll på att temperaturen i rökkanalen inte blir för hög, max 350 grader.

  • Använd torr ved
    Veden ska vara torr (max 20% fukt), ren och lagrad minst ett år, kluven och anpassad till eldstaden. Elda inte med okluven ved!

  • Tänd på rätt sätt
    Genom att korslägga veden och tända den i toppen, kan du elda på ett sätt som ger jämn förbränning och minskar utsläppen från eldningen markant.
    Denna teknik har visat sig kunna minska utsläppen med upp till 50%.
    Läs mer om denna eldningsmetod på Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats..

  • Se till att lufttillförseln är god
    Strypeldning är förkastligt. Det ökar tjärbildning i skorstenen, med ökad risk för skorstensbrand. Dessutom ökar utsläppen av skadliga ämnen.

  • Se till att ha ordentlig glödbädd
    Raka ihop glöden inför varje nytt bränsleinlägg.

  • Titta på röken
    Den ska vara nästan osynlig. Är temperaturen under nollstrecket ska röken vara vit.
    Röken ska vara i det närmaste luktfri när du eldar rätt.

  • Sota ofta
    Hur ofta du ska sota beror på hur anläggningen används. Fråga sotaren om vad som gäller för din anläggning.

  • Tänk på vädret
    Undvik att tända en brasa om väderförhållandena är dåliga. Ta hänsyn till grannarna i vindriktningen.
    Tänk på att kalla dagar med svag vind, kan röken slå ned och stanna kvar i grannskapet.

  • Visa hänsyn
    Var uppmärksam på var luftintagen på intilliggande bostadshus finns. Speciellt uppmärksam bör du vara om någon närliggande byggnad har mekanisk till- eller frånluft.

Veden du eldar med ska vara torr, gärna lagrad i minst 1 år och innehålla max 20 procent fukt. Det finns fuktmätare att köpa om du vill mäta vedens fukthalt.
Ved torkar bara några centimeter om året. Det är viktigt att kapa veden så att den torra luften kommer åt att torka den från alla håll.

Fuktig ved skapar en beläggning av sot och tjära i rökkanalerna, vilket ökar risken för skorstensbrand.

Det går bra att elda både björk, lönn och bok, men undvik ek då detta ger mycket höga temperaturer som i längden kan vara skadligt för din eldstad och skorsten.
Även gran och tall går utmärkt att elda, men dessa träslag sprätter ofta gnistor, så se till att ha ett ordentligt gnistskydd framför eldstaden.

Elda aldrig

  • Spillbitar av plankor och brädor från gamla byggprojekt
  • Impregnerat trallvirke
  • Målat virke
  • Blött/fuktigt trä

Sådant som räknas som avfall får inte eldas, även om det är brännbart.

Det kan vara till exempel papper, förpackningar och liknande.
Eldar du med sådant som innehåller andra produkter än trä, till exempel plast, kan rökgaserna bli mycket skadliga. Även askan blir då giftig och olämplig att sprida i din trädgård.

Öppna spisar, braskaminer, kakelugnar och liknande får endast användas för så kallad trivseleldning.

Som trivseleldning räknas oftast eldning högst två dagar per vecka, då du endast startar elden en gång per dygn och elden hålls bara vid liv i ett begränsat antal timmar per tillfälle.

Tänk på att det är mycket olämpligt att strypa elden (minska syretillförseln), eftersom det orsakar hälso- och miljöskadliga utsläpp och markant ökar risken för soteld.
Soteld innebär att det blir så varmt att skorstenen kan spricka och lågor kan slå upp flera meter över huset.

Störningar från vedeldning

Om du upplever att du blir störd av att en granne eldar, behöver du först pratar med den som stör, så att den får möjlighet åtgärda störningen.

Den som eldar har ett ansvar att se till att eldningen inte orsakar störningar för omgivningen.

Kontakta oss

Om du blir störd av vedeldning och den som eldar inte åtgärdar problemet, kan du kontakta miljö- och byggförvaltningen. Vi kan då utreda störningen och vida åtgärder om det behövs.
Du når oss via miljo@hammaro.se eller telefon 054-51 50 00.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 september 2024