Allemansrätten
Naturen är öppen och tillgänglig för alla tack vare allemansrätten men allemansrätten är inte bara en rättighet utan innebär också skyldigheter. Vi som använder allemansrätten och vistas i naturen behöver också ta hänsyn; till natur och djurliv, markägare och andra besökare.
Motionera ute i naturen
Du får promenera, springa, cykla, rida, åka skidor och på annat sätt vistas tillfälligt i naturen bara du inte skadar grödor, skog eller annan känslig växtlighet. Du får inte hindra markägaren i sin verksamhet men du får passera genom hagar, på egen risk, om du stänger grindar och ser till att inte släppa ut djuren.
Tälta och campa
Du får tälta i något dygn på mark som inte är jordbruksmark och som inte ligger i närheten av bostadshus. Är ni ett större sällskap med flera tält behöver ni markägarens tillåtelse. Har ni husvagn eller husbil är det ännu skarpare krav på hänsyn till omgivningen.
Elda
Visst är det härligt med en lägereld men det är viktigt att tänka på hur ni eldar. Använd gärna befintliga eldstäder och var alltid noga att släcka branden efter er. Observera alltid eventuella eldningsförbud! Du får inte förstöra naturen, elda därför aldrig direkt på berg eller häll.
Skräp
Inget skräp får ligga kvar, lämna skogen som den var. Lär av Skogsmulle och ta med allt skräp till närmsta sopstation eller ta med det hem. Är soptunnan full ska ni ta med skräpet, lägg det inte bredvid en tunna. Det är även förbjudet enligt lag att skräpa ned utomhus.
Hundar
Av hänsyn till det känsliga djurlivet får inga hundar springa lösa i naturen under 1 mars till 20 augusti. Även under övrig tid på året måste du hålla din hund under uppsikt så att den inte skadar eller stör djurlivet eller besökare. Särskilda bestämmelser om hundhållning gäller även vid flera av våra badplatser.
Bär, svamp och blommor
Du får plocka vilda bär, svamp och blommor som inte är fridlysta. Du får inte ta kvistar, grenar, näver, bark, löv, barr, ollon, nötter eller kåda från växande träd utan att fråga markägaren om lov. Du får inte heller plocka mossa eller lavar.
Är du intresserad av att veta mer om Allemansrätten kan du läsa mer på Naturvårdsverkets hemsida.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 9 september 2024