Gå till innehåll

Vägen in i samhället

När en person fått uppehållstillstånd och är ny i Sverige är det viktigt att snabbt komma in i det svenska samhället och lära sig det svenska språket, hittar försörjning genom arbete eller studier och ordnar en mer varaktig bostad.

Via kommunen kan du få hjälp med att få svar på dina frågor om allt ifrån boende, skola och arbete till myndighetskontakter, sjukvård och liknande.

Tolk

Om du inte kan svenska så bra kan du få stöd av en tolk när du ska prata med till exempel:

  • Myndigheter
  • Kommunen
  • Sjukvården

Prata med den mottagning eller myndighet du ska träffa så bokar de en tolk åt dig.

Välkommen till Mötesplatsen

Mötesplatsen ska underlätta för nyanlända i Hammarö kommun att snabbare bli en del av samhället. För att hjälpa till svarar vi på dina frågor om alltifrån boende, skola och arbete till myndighetskontakter, sjukvård eller hur du kan söka pengar från Majblomman. Det finns inga frågor du inte får ställa, kan vi inte svara på dina frågor direkt så kommer vi hänvisa dig vidare eller återkomma till dig med ett svar så fort vi har möjlighet.

Öppettider

Vi har öppet en gång i veckan, på måndagar mellan 14.00 och 16.00. Vi håller till i Mötesplatsens lokaler på Clevevägen 1.

Har du inte möjlighet att besöka oss vid aktuell tid så kan du skicka ett mejl till joakim.schlott@hammaro.se för att boka en tid för ett möte utanför ordinarie öppettider.

Om du har svårigheter med det svenska språket så kommer vi använda appar som SayHi eller Google translate för att kunna förstå varandra så bra som möjligt. Vid vissa tillfällen finns det även resurser på plats som talar arabiska.

SFI

SFI är en grundläggande utbildning i svenska språket för dig som inte har svenska som modersmål.

Mer information om SFI i Hammarö kommun på sidan om Vuxenutbildning.

Arbetsförmedlingens etableringsprogram

Arbetsförmedlingen är en myndighet som stöttar dig när du söker arbete. Du kan söka lediga jobb via deras tjänst Platsbanken.
Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbetsförmedlingen erbjuder etableringsprogram där nyanlända kan delta under 24 månader. Tillsammans med dig som är nyanländ tar en handläggare fram en handlingsplan, vilka insatser som planen innehåller anpassas alltid individuellt utifrån dina förutsättningar.

Etableringsprogrammet vänder sig till nyanlända mellan 20-66 år med uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller anhörig.
Etableringsprogrammet, Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som är nyanländ och deltar i etableringsprogrammet kan få etableringsersättning via Försäkringskassan. Om du har barn kan du dessutom få etableringstillägg. Du som bor ensam i egen bostad kan få bostadsersättning. Du ansöker och hittar mer information om bidraget på Försäkringskassans hemsida.
Försäkringskassan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Statens servicecenter

Behöver du hjälp eller vägledning i olika tjänster från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket? Då kan du som kommuninvånare vända dig till Statens servicecenter. Närmaste servicekontor ligger i Karlstad.
Statens servicecenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad gör socialtjänsten?

Socialtjänsten finns i alla kommuner i Sverige och arbetar med att erbjuda olika typer av hjälp och stöd till personer, familjer och barn.

Information om socialtjänsten på flera språk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Joakim Schlott
Integrationssamordnare
Telefon: 054-51 54 23
E-post: joakim.schlott@hammaro.se

Kontaktcenter
Telefon: 054-51 50 00
E-post: kommun@hammaro.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 september 2024