Gå till innehåll

Anhörig till äldre

Att vara anhörig till någon som är äldre och långvarigt sjuk, fysiskt eller psykiskt funktionsnedsatt kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande. I Hammarö kommun har vi olika typer av anhörigstöd, oavsett om du är make/maka, syskon, barn, partner, sambo eller vän så finns Hammarö kommuns anhörigstöd till för dig.

För dig som är anhörig till en närstående med kognitiv sjukdom (demenssjukdom) kan du ta kontakt med Linda Thomas eller Karin Boström från kommunens minnesteam på telefonnummer 054-51 53 04 alternivt 054-29 12 58.

Anhörigstödet är till för att du som anhörig ska kunna vara det stöd du vill och önskar för din närstående. Vilket stöd som kan bli aktuellt för dig beror på dina behov och vilken livssituation du befinner dig i. Socialförvaltningens anhörigstöd vänder sig till dig som är över 18 år.

Det finns två typer av anhörigstöd, avgiftsbelagt anhörigstöd och kostnadsfritt anhörigstöd.

Det kostnadsfria anhörigstödet är till för dig som anhörig och är inte biståndsbedömt och dokumenteras inte. Vi har sekretess och du kan välja att vara anonym. Det kan som exempel vara:

  • Anhörigcafé
  • Föreläsningar
  • Anhörigcirklar
  • Stödsamtal
  • Uppsökande verksamhet
  • Utbildningar
  • Handledning
  • Rådgivning/lots och enskilda samtal

Det avgiftsbelagda anhörigstödet är biståndsbedömt och behovsprövat samt riktar sig till din närstående. Det syftar till att avlasta anhöriga. Det kan som exempel vara:

  • Hemtjänst
  • Dagverksamhet för personer med kognitiv sjukdom (demens)
  • Avlösning i hemmet
  • Avlastning i form av korttidsplats

Det avgiftsbelagda anhörigstödet heter också indirekt anhörigstöd och är reglerat i socialtjänstlagen: "Soclialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående om har funktionshinder". 5kap. 10§ Socialtjänstlagen.

Det betyder att vi som arbetar i kommunen aktivt ska erbjuda stöd till anhöriga som vårdar eller stödjer närstående utan att de anhöriga själva ber om stöd. Kontakta biståndshandläggare i kommunen om du har behov av indirekt anhörigstöd. Biståndshandläggare nås via kommunens kontaktcenter: 054-51 50 00.

Anhörigcafé Silviagården

Anhörigcafé för dig som är anhörig till någon med en minnesproblematik och andra kognitiva svårigheter. Syftet med caféet är att du som anhörig ska få stöd och vägledning samt ges möjligheten att träffa andra i samma situation. Vid tillfällen bjuds även olika professioner in till caféet och det ges möjlighet till att ställa olika frågor. Vid behov kan det även ger utbildningstillfällen. Det krävs ingen föranmälan och träffarna är kostnadsfria.

När: Första måndagen varje månad
Tid: 14.30-16.00
Var: Silviagården, Djupsundsvägen 1 663 30 Skoghall. (Djupängens vårdboende)

Digitalt anhörigstöd

I kommunen finns det digitala anhörigstödet En bra plats vilket är en e-tjänst som gör att du kan ta del av anhörigstöd när du själv vill och kan. Inloggning sker genom att skapa en användare, antingen genom ditt personnummer eller aktiveringskort som du kan få via anhörigcenter eller Hammarö kommuns kontaktcenter.

Kontakt

Biståndshandläggare via kontaktcenter
Telefon: 054-51 50 00
E-post: kommun@hammaro.se

Linda Thomas
Demensundersköterska minnesteamet
Telefon: 054-51 53 04
E-post: linda.thomas@hammaro.se

Karin Boström
Silviasyster minnesteamet
Telefon: 054-29 12 58
E-post: karin.bostrom@hammaro.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 september 2024