Gå till innehåll

Misstanke om barn som far illa

Om du får vetskap om eller misstänker att ett barn eller en ungdom far illa eller är utsatts för ett brott på något sätt bör du anmäla det till vår mottagningsenhet. Det kan var ett barn i din närhet, i din släkt eller kanske en granne.

Individ och familjeomsorgens reception
Telefon: 054-51 51 85
Telefontid: 08.30-16.30

Adress
Hammarö kommun
Socialförvaltningen
Box 26
663 21 Skoghall

Besöksadress
Mörmovägen 8
663 21 Skoghall

Socialjour utanför kontorstid
114 14 (polisens växel)

Orosanmälan - anmäl alltid vid misstanke om barn som far illa

För att göra en anmälan räcker det med en misstanke om att ett barn eller ungdom far illa. Det kan gälla ett grannbarn, en släkting eller ett annat barn i din närhet. Personer som arbetar med barn har en skyldighet att anmäla när man misstänker att ett barn far illa men som privatperson finns det ingen skyldighet enligt lag, det står dock i lagen att man bör anmäla sin misstanke.

Anmälan kan göras anonymt

Som privatperson går det går att lämna in anmälan anonymt. Vill du göra en anonym anmälan ska du inte lämna dina kontaktuppgifter till socialtjänsten, om du gör det måste socialtjänsten berätta för vårdnadshavarna vem som gjort anmälan om detta efterfrågas. Det är enbart i undantagsfall som uppgifterna går att undanhålla. Tänk på att vid en anonym anmälan kan inte socialtjänsten kontakta anmälaren vid ytterligare frågor.

Efter en orosanmälan

När mottagningsenheten fått in en anmälan träffar dom barnet och familjen för att gå igenom den anmälan som gjorts, det kallas förhandsbedömning.

Under förhandsbedömningen är det bara familjen och anmälaren som socialtjänsten får kontakta. Om förhandsbedömningen visar att familjen skulle kunna behöva stöd startas en utredning. Under utredningen kan socialsekreteraren behöva ta kontakt med andra personer som är viktiga för barnet och familjen. En utredning ska vara klar inom fyra månader. När utredningen avslutas görs en bedömning om vad familjen har för behov, om några, och beslut fattas om insatser som familjen kan bli erbjuden.

De allra flesta insatser är frivilliga och familjen får ta ställning till om man vill ta emot stöd eller inte. Alla beslut fattas utifrån barnets behov.

Ibland finns det så allvarliga missförhållanden i familjen eller barnet/ungdomen själv har ett allvarligt skadligt beteende att socialnämnden fattar beslut om att ansöka om vård utifrån Lagen om vård av unga, LVU. Då kan en domstol besluta om insatser i form av till exempel familjehem även mot familjen eller ungdomens vilja.


Koll på soc Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en sajt om socialtjänsten för dig som är under 21 år. Soc och socialtjänsten är samma sak.

Sajten är ett stöd för dig som:

  • redan är i kontakt med soc
  • har funderat på att kontakta soc för att du mår dåligt, eller vet någon annan som mår dåligt
  • vill veta mer om soc.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 september 2024