Gå till innehåll

Översiktsplan

Alla kommuner ska ha en översiktsplan för kommunen. Översiktsplanen säger hur mark och vattenresurser ska användas på lång sikt. Den visar hur du kan förvänta dig att Hammarö kommun ska utvecklas. En översiktsplan är vägledande men inte juridiskt bindande.

Hammarö kommuns översiktsplan är Översiktsplan 2018. Kommunfullmäktige beslutade senast 2020 att den fortsatt är aktuell tillsammans med de fördjupade översiktsplaner som finns.

Med utgångspunkt från översiktsplanen beslutar Hammarö kommun om detaljplaner och områdesbestämmelser. Områdesbestämmelser ger ingen byggrätt medan detaljplaner är bindande för kommande bygglovsprövningar.

Översiktsplan 2018

Planen pekar bland annat ut sex områden där förutsättningarna för utveckling är bäst: Skoghalls tätort, Nolgård/ Jonsbol, Sätterstrand, Bärstad, Anneberg/ Bråten och Östanås.

Översiktsplanen beskriver också hur kommunens bebyggelsestruktur och transportstråk ska utvecklas för att ge förutsättningar för långsiktigt hållbara och snabba person- och godstransporter.

Ett annat centralt område är hur kommunens grön- och blåområden ska värderas, beaktas och prioriteras för att skapa de bästa förutsättningarna för en hållbar grön ö med många kvalitéer.

Fördjupade översiktsplaner

Hammarö kommun har tre fördjupade översiktsplaner över större områden som har betydelse för framtidens utveckling på Hammarö. I de fördjupade översiktsplanerna tar man fram mer detaljerade riktlinjer än vad översiktsplanen tar upp. Fördjupade översiktsplaner antas av kommunfullmäktige men är inte juridiskt bindande. De används i kommunens planering för att visa huvuddragen för fortsatta detaljplaner i ett område

Planens syfte är att genom en fördjupning av den kommunomfattande översiktsplanen klarlägga förutsättningarna för bebyggelseutvecklingen på Tyehalvön samt tillvarata områdets unika kvaliteter.

Tyehalvön ligger i Hammarö kommuns nordöstra del. Avståndet till Skoghall centrum är ca 7,5 kilometer och till Karlstad ca 10 kilometer. Fördjupningsområdet omfattar förutom Tyehalvön även delar av Bärstad och Gråberg.

Planhandlingar för Tyehalvön

Syftet med fördjupningen är att ta ett helhetsgrepp om Rud och dess utveckling, för att säkerställa att en bebyggelseutveckling tar hänsyn till:

• den lantliga karaktären med närhet till natur och vatten
• behovet av allmänna investeringar i infrastruktur och service
• påverkan på miljön.

Planens syfte är också att utgöra en ersättning för områdesbestämmelserna och ligga till grund för kommande bygglov, detaljplaner och tillstånd.
I samband med planarbetet har en miljökonsekvensbeskrivning upprättats.

FÖP Ruds planhandlingar

Planens syfte är att ge en samlad bild av områdets förutsättningar och möjligheter där de allmänna och enskilda intressena ska belysas och områdets lämplighet för bostadsbebyggelse ska prövas.

Planen ska ligga till grund för kommunens fortsatta arbete med detaljplaneläggning, bygglovs- och tillståndsprövning. Fördjupningen ska bl.a. kunna fungera som program i en formell detaljplaneprocess och därmed förkorta och förenkla hanteringen.

FÖP Hästvikens planandlingar

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 september 2024