På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera bra för dig.
Läs mer om cookies på hammaro.se
Här har vi samlat information om hur du kan få hjälp och stöd om du upplever problem i familjen mellan föräldrar eller mellan föräldrar och barn samt information om familjerättsfrågor.
Familjecentralen Mörmo gård är en mötesplats för småbarnsföräldrar med barn från noll till sex år. Familjecentralen är en samverkan mellan Socialförvaltningen, Bildningsförvaltningen, Region Värmland och Hammarö församling.
Familjebehandling är en biståndsbedömd insats du kan beviljas efter kontakt med en barnhandläggare på Individ- och Familjeomsorgen. Du behöver då ansöka om insatsen.
Ibland är det svårt att vara förälder. Om du känner igen dig i ovanstående är du inte ensam. Hammarö kommun erbjuder stöd i föräldraskapet till dig. Vi använder metoder som är beprövade och som fungerar. Vi kan självklart inte lova att du inte hamnar i konflikter eller andra typer av svårigheter med dina barn. Men du kan få verktyg av oss som gör dig tryggare i din föräldraroll.
Ni kan vända er till oss om ni har problem i relationen, oavsett om det handlar om att leva ihop eller inte. Det kan också handla om relationen till andra familjemedlemmar eller släktingar.
Kommunernas familjerättsenheter ger hjälp och rådgivning om frågor som handlar om barnens situation när föräldrarna skiljer sig eller separerar. Du kan också få hjälp med frågor om vårdnad, boende och umgänge, faderskap och adoptioner.
Föräldrar som är gifta när de får barn fastställs automatiskt som föräldrar. Är ni inte gifta behöver föräldraskapet fastställas. Det kan antingen göras via Skatteverkets e-tjänst digital föräldraskapsbekräftelse inom 14 dagar från barnets födelse, eller via socialförvaltningen. Det går också att anmäla gemensam vårdnad i Skatteverkets e-tjänst.
Det finns många sätt som du som medmänniska kan göra en insats för andra. Att vara kontaktperson, kontaktfamilj eller kanske familjehem är ett sätt att göra stor skillnad i en annan människas liv. Som kontaktperson eller kontaktfamilj har man kontakt med ett barn/ungdom, kanske ett par gånger i månaden eller över en helg. Som avlösare kan man avlösa en anhörig eller vårdnadshavare som behöver avlastning. Att vara familjehem eller jourhem innebär att du och din familj tar emot barn och ungdomar på heltid i hemmet för längre eller kortare tid. På så sätt får barnet eller ungdomen naturlig hemmiljö och gemenskap.
Adoption innebär att du tar emot ett barn som ditt eget. För barnets skull erbjuder kommunen en grundlig förberedelse för blivande adoptivföräldrar.