Sopsortering
Hammarö Energi ansvarar för hanteringen av hushållens sopor, slam från avloppsbrunnar, slutna tankar med mera. Avfallshanteringen regleras genom lokala föreskrifter om avfallshantering och renhållningstaxan.
Hammarö Energi ansvarar för tillsynen av avfallshanteringen och är också de som beviljar dispenser i renhållningsärenden, som krävs till exempel vid kompostering av hushållsavfall och eller latrin.
Avfallsplan
I kommunens avfallsplan finns mål för hur avfallshanteringen i kommunen ska utvecklas de närmaste åren. Nuvarande avfallsplan gäller för åren 2017-2027. Målen handlar framför allt om separat insamling av matavfall för produktion av biogas till fordon och stärkt samarbete med andra kommuner i regionen.
Tips och råd om sopsortering
Restavfall
Restavfall slänger du i det gröna sopkärlet. I din vanliga soppåse slänger du allt avfall som inte är farligt avfall och som inte går att återvinna på annat sätt än genom energiåtervinning. Dvs., allt som är kvar efter att du har sorterat ut matavfall, förpackningar och tidnngar.
Har du sorterat bort allt som kan återvinnas på annat sätt blir det inte mycket kvar som ska ligga i den vanliga soppåsen - och det är precis så det ska vara.
Exempel på restavfall som kan bli kvar efter sortering är:
- blöjor
- bindor
- diskborstar
- kuvert
- trasiga leksaker utan batteri
Matavfall
Matavfallat slänger du i det bruna kärlet. Möjligheten att göra biogas och biogödsel av matavfallet börjar redan hemma i ditt kök. Det är därför viktigt att bara matavfall hamnar i papperspåsen. I matavfallet slänger du:
- Matrester (tillagade och råa)
- Skal från frukt, grönsaker, ägg och skaldjur
- Mindre ben och rester från kött, fågel och fisk
- Pasta ris och potatis
- Ost och pålägg
- Bröd, kex, kakor och godis
- Kaffesump och kaffefilter, teblad och tepåsar
- Hushållspapper med matrester
Behöver du fler papperspåsar för ditt matavfall?
När dina papperspåsar börjar att ta slut kan du välja på vilket sätt du vill göra för att få fler papperspåsar:
- Kläm fast en tom påse på ditt matavfallskärl för att informera renhållningsarbetarna att du behöver fler påsar.
- Bor du i hyreshus, bostadsrätt eller samfällighet ska du kontakta din fastighetsskötare eller styrelse om du behöver nya påsar.
Insamling av matolja
Häll inte ut mat och stekolja i diskhon. Samla in det och lämna det på återvinningscentralen istället.
På återvinningscentralen kan du gratis hämta en ”miljötratt”, som skruvas fast på en vanlig PET-flaska och försluts med ett lock. Överbliven matolja och stekfett hälls i tratten och flaskan, och kan sedan förvaras med övrig källsortering. Trattlocket förhindrar otrevlig lukt och läckage.
När flaskan är full skruvas tratten av och korken sätts tillbaka. Flaskan lämnas in på avdelningen för farligt avfall på återvinningscentralen, och tratten används igen med en ny flaska.
Trädgårdsavfall
Tippning av trädgårdsavfall i naturen är olagligt
Tyvärr hamnar allt mer ris och trädgårdsavfall i våra bostadsnära skogsområden. Denna tippning är olaglig och blir ofta starten på en okontrollerad tippning av annat avfall, som kan vara skadligt för både människor och natur. Tippningen kan även gynna djur som vi inte vill ha nära våra bostäder. Dessutom ser det inte så trevligt ut.
Kompostera själv
Trädgårdsavfall, såsom gräs, mossa, löv, fallfrukt, ris och grenar, är en resurs att ta till vara. Kompostering av trädgårdsavfall får ske på den egna fastigheten, om det inte orsakar olägenheter för människor eller miljön.
Lämna trädgårdsavfall
Om du inte kan eller vill kompostera ditt trädgårdsavfall, kan privatpersoner lämna det gratis på återvinningscentralen. Den hittar du på Hantverksvägen i Mörmons industriområde.
Eldning av trädgårdsavfall
Enligt de lokala föreskrifterna om avfallshantering, är det inte tillåtet att elda gräs, löv och liknande trädgårdsavfall. Eldning av grenar och kvistar, i mindre omfattning, är tillåten endast om det kan ske utan att olägenheter uppstår. Om du ska elda måste du först försäkra dig om att det inte är brandrisk eller råder eldningsförbud.
Upplysningar om brandrisk och eldning utomhus lämnas av SOS Alarm på telefonsvarare 054-15 50 15 eller hos räddningstjänsten på telefonnummer 054-540 28 80.
Ett bra sätt att informera sig om brandrisken är att ladda ner MSB:s app Brandrisk ute. Länk till annan webbplats.
Invasiva främmande arter
När man har tagit bort invasiva växter ska detta avfall läggas i brännbart, inte i komposten, för att förhindra ytterligare spridning. Lägg avfallet i dubbla plastsäckar och släng i brännbart. Någon säck kan du lägga i din grön soptunna, är det flera säckar åker du till återvinningscentralen. Där anmäler du hos personalen att du har med dig invasiva växter så visar de dig till containern där avfallet ska läggas.
Förpackningar
Plastförpackningar
Här lämnas plastförpackningar som t.ex. plastburkar, plastfolie, brödpåsar, plastflaskor, bärkassar och frigolit.
Pappersförpackningar
Här lämnas pappersförpackningar som t.ex. mjölkkartonger, flingpaket, mjölpaket och papperskassar. Även förpackningar som invändigt har ett tunt lager av aluminium eller plast sorterar du som pappersförpackningar.
Metallförpackningar
Här lämnas metalförpackning som t.ex. konservburkar, alumniumfole, kapsyler och värmeljushållare.
Glasförpackningar
Här lämnas glasförpackningar t.ex glasflaskor och glasburkar, dessa sorteras i ofärgat respektive färgat glas.
Inte: glödlampor, porslin, keramik eller spegelglas.
Wellpapp
Wellpapp kan sorteras ut separat om möjlighet finns, alternativt kan det läggas bland pappersförpackningar. Wellpapp är det material som finns i kartonger och som skyddsmaterial.
Returpapper
Här lämnas tidningar, reklamblad, broschyrer och kataloger.
Kontakt
Hammarö Energi
Telefontid måndag - fredag kl 08.00 - 16.00
Telefonnummer: 054- 29 22 00
Mejla till: va-renhallning@hammaro.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 september 2024