Övriga kulturmiljöer och historiska platser
Runt om på Hammarö finns miljöer som har fått sin prägel av de människor som bott och verkat inom vår kommun. Dessa miljöer kan vara fornlämningar, jordbrukslandskap eller byggnader.
Hammarö fågelstation
Runt 1960-talet började ornitologerna visa intresse för området runt Skage Fyr och Hammarö fågelstation skapades. Vid fågelstationen bedrivs ringmärkning och det finns information om flyttfåglar. I dag drivsfågelstationen av Karlstads Ornitologiska Förening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Runstenen på Hovlanda
Runstenen på Hovlanda är en av Värmlands fyra kända runstenar. Stenen är daterad till sen vikingatid, 1000- talet. Inskriptionen på stenen lyder "Björn reste denna sten efter Esger", en viking som troligtvis dödats i strid och som ärades av sin far genom runstenen. Hovlandastenen var betydligt högre när den restes än vad den är idag.
Skoghalls kyrka
Skoghalls kyrka stod klar 1957. Arkitekturen är inspirerad av de medeltida stenkyrkornas strama linjer. När man står vid kyrkan kan man se olika typer av arbetar- och tjänstemannabostäder på båda sidor om Bruksgatan.
Snarkstenen vid Gråberg
Här och där i landskapet stöter man på stora stenblock som kallas för jättekast eller snarkstenar. Snarkstenen vid Gråberg är ett stort stenblock som är av röd gnejs och cirka 3,5 meter hög. Enligt sägen kommer namnet sig av att stenen kastades av några jättar som blev störda när de sov.
St Olofs gryta
Sankt Olofs gryta är en grop i urberget, en så kallad jättegryta, som bildades under istiden då isen drog sig tillbaka och sten och grus sattes i rotation. Grytan ingår i en kategori offerkällor vilka bär helgonet Olofs namn. Vid offerkällan offrades mynt av tacksamhet av de pilgrimer som klarade sjöfärden över Vänern.
Sydspetsen och Skage fyr
Sydspetsen på Hammarö är en genuin bit Vänerkust med en fantastisk utsikt över det öppna Vänern. Det är ett populärt utflyktsmål med vandringsleder, vindskydd och badmöjligheter. Här finns också Skage Fyr som byggdes 1872. Sedan 1930-talet förvaltas fyren av föreningen Fyrtornet.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 26 september 2024