Psykisk ohälsa
Vid individ och familjeomsorgen i Hammarö Kommun finns flera olika insatser inom området psykisk hälsa och beroende, som är organiserat under enheten Stöd och boende.
Socialtjänsten har ansvar för att personer med psykisk funktionsnedsättning får det stöd och den hjälp de behöver för att klara sitt dagliga liv.
Samverkan och ett tvärprofessionellt arbete är ledordet i verksamheten, och som komplement till boendestödjare, finns också i verksamheten sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut samt alkohol- och drogterapeuter.
R-ACT
Vård- och stödsamordnare
Har du en psykisk sjukdom och/eller psykisk funktionsnedsättning? Har du behov av hjälp och stöd från både kommunen och landstingets psykiatri? Om du svarat ja på ovanstående frågor kan du ha rätt till hjälp av en vård- och stödsamordnare.
Varför?
Du kanske träffar eller pratar med många olika personer för att få hjälp och stöd; på en psykiatrisk mottagning, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och socialförvaltningen. Kanske får du också hjälp i ditt hem. En vård- och stödsamordnare kan hjälpa dig i kontakten med de här personerna och ge dem en helhetssyn på dina behov. Det kan underlätta för dig i din vardag.
Hur går det till?
Du och samordnaren träffas för att prata om vad du kan, vill och behöver. Ni utser personer till din resursgrupp, som till exempel kan bestå av vänner, anhöriga och kontakter inom kommun och landsting. Gruppen jobbar tillsammans med dig för att du ska nå dina mål. Du, din samordnare och personerna i resursgruppen träffas regelbundet.
Exempel på vad ni gör:
- Kontaktar olika myndigheter och samordnar den hjälp som du behöver.
- Tar fram idéer för att hantera problem av olika slag.
- Lär er mer om psykisk sjukdom och medicinering.
- Skapar planer för att förebygga eller underlätta vid eventuella kriser.
Hur får jag en vård- och stödsamordnare?
En vård- och stödsamordnare är en särskild utbildad person som är anställd i kommunen eller landstinget. Om du vill ha en samordnare eller vill veta mer kan du prata med någon av de personer som du har kontakt med inom kommunen eller inom psykiatrin. De kan hjälpa dig att göra en förfrågan.
Suicidprevention
Suicid är ett växande folkhälsoproblem som förutom förlusten av människoliv, också leder till en psykiskt lidande och en försämrad hälsa och behov av stöd till den enskildes anhöriga, vänner, eller andra personer i den avlidnes närhet. Det skapar i sin tur ett ökar tryck på samhällets olika stöd och vårdorganisationer i såväl kommunal som regional regi.
Ett av de övergripande målen i Hammarö kommun är att alla invånare i kommunen ska ha goda förutsättningar att leva ett gott och hälsosamt liv. Genom att arbeta med psykisk hälsa och att skapa kommunövergripande förutsättningar för ett suicidpreventivt arbete, så kan vi skapa förutsättningar för ett gott och tryggt liv, för alla som bor och verkar i Hammarö kommun.
I Hammarö kommun har vi en gemensam handlingsplan för suicidprevention.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 10 september 2024