Gå till innehåll

Hemlös

Om du eller någon du känner befinner sig i hemlöshet kan ni få stöd och hjälp av Hammarö kommun. Kontakta mottagningsenheten för vidare information.

Sedan 2023 arbetar Hammarö Kommun enligt metoden Bostad Först.

Ansökan

Den som är folkbokförd inom Hammarö kommun och befinner sig i hemlöshet kan få stöd genom att ansöka om stöd med bostadsanskaffning

Ansökan görs till Individ- och familjeomsorgens mottagningsenhet. Efter ansökan görs en utredning utifrån den ansökandes individuella boendesituation och behov av stöd, sedan beviljas den insats som utredningen pekar på att den ansökande behöver.

När du har kontaktat mottagningsenheten bokas ett möte med dig där du får berätta om din situation. Du får mer information om de insatser vi kan erbjuda.

Efter att vi har fått din ansökan kommer vi tillsammans med dig att utreda behoven och vilket insats som kan passa för dig. Alla sådana utredningar är individuella men dina önskemål och behov är utgångspunkten för vårt arbete.

Om du blir beviljad insatser kommer socialsekreteraren att samarbeta med dig och de som utför insatserna för att stödet ska bli så bra som möjligt.

Gäller ansökan en person som är under 18 år kommer ni ha kontakt med socialsekreterare som jobbar med familjer, barn och ungdomar.

All personal har tystnadsplikt.

För mer information och ansökan

Individ och familjeomsorgen
För ansökan om stöd och ansökan om stöd

Ring oss: 054-51 51 85
Mejla oss: individ-och-familjeomsorgen@hammaro.se

Om hemlöshet

Hemlöshet kan se ut på många olika sätt. Hemlös är den som ingår i någon av Socialstyrelsens fyra situationer:

Hit räknas förutom "uteliggare", dvs. personer som sover ute eller i trappuppgångar, bilar, tält och liknande, även dem som övernattar på akutboende eller härbärge eller i jourboende, skyddade boenden eller motsvarande.

Intagen eller inskriven på en kriminalvårdsanstalt, eller annan institution eller stödboende och ska flytta därifrån inom tre månader, men har ingen bostad att flytta till.

Boende i någon av socialtjänstens särskilda boendelösningar, där boendet är förenat med tillsyn och särskilda villkor eller regler. Det gäller t.ex. försökslägenheter, träningslägenheter och sociala kontrakt.

Bor tillfälligt och utan kontrakt hos kompisar/bekanta, familj/släktingar eller har ett tillfälligt inneboende- eller andrahandskontrakt hos en privatperson.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 september 2024