På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera bra för dig.
Läs mer om cookies på hammaro.se
När du vill bygga nytt eller till, riva, förändra något på en fastighet eller marken behöver du ofta göra en anmälan eller söka bygglov. Som granne kan du ha rätt att säga vad du tycker.
Det du vill göra kan kräva bygglov. Ibland räcker det med en anmälan som är en enklare och snabbare process. Ibland behövs inget tillstånd alls. Ta reda på vad som gäller för det du planerar.
Ett bygglov ger dig rätt att bygga, ändra eller riva det du planerar. Ta reda på vad som gäller innan du startar ditt projekt. Med rätt ritningar och andra handlingar kan vi granska din ansökan så snabbt som möjligt. Tänk på att du inte får börja göra något innan du fått ett startbesked.
Att göra en anmälan är en mindre omfattande process än den för bygglov. Syftet är att göra en bedömning av om det som du ska göra sker enligt gällande lagar och regler. Men precis som för bygglov är det viktigt att du inte bygger något förrän du fått ett startbesked och sedan inväntar slutbesked.
Rivning innebär att du helt tar bort en byggnad, eller en del av en byggnad, med tillhörande stomme. Inom ett område med detaljplan måste du söka rivningslov för detta, annars krävs det en rivningsanmälan.
Du behöver söka marklov om du vill förändra nivån med mer än 0,5 meter på en tomt inom ett område med detaljplan. Gränsen gäller både uppåt genom fyllning och nedåt genom schaktning.
Strandskyddet ger oss alla möjlighet att promenera längs stränderna, bada eller fiska. Det skyddar också djur och växter som lever vid stränderna och i vattnet. För att bygga, gräva, anlägga eller påverka strandskyddsområdet, krävs dispens.
Om du bygger, river eller gör något annat som kräver lov eller anmälan utan att ha det, kan det räknas som olovligt byggande. I dagligt tal kallas det svartbygge och du kan behöva riva eller återställa, och även betala en sanktionsavgift.
Det är fastighetsägarens skyldighet att vårda sin tomt och sina byggnader. De ska skötas så att risken för olyckor begränsas och att det inte blir problem för trafik eller omgivningen i övrigt.
Som granne har du i vissa fall möjlighet att påverka det som planeras i närheten av dig. Du kan bli tillfrågad av oss på kommunen eller av en granne. Dina synpunkter är viktiga och kan ge bättre beslut, men det är alltid miljö- och byggnadsnämnden som beslutar.