Hammarö först ut med projektet Vår trygga fritid
Publicerad
I det brottsförebyggande arbetet på Hammarö finns sedan tidigare samarbetet SSPF där Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid samverkar för att förebygga ungdomskriminalitet. Nu har ett nytt steg tagits för att stärka F:et i samarbetet och insatserna riktas mot föreningslivet.
Initiativet till projektet som kallas ” Vår trygga fritid” kommer från polisen. Att Hammarö valdes ut som testkommun beror dels på att flera föreningar hade frågat om att samverka, dels på att polisen hade fått information om rekryteringsförsök vid idrottsanläggningar på Hammarö.
Syftet med den här satsningen är att vi ska närma oss de stödfunktioner som finns runt barnen och tidigt fånga upp normbrytande beteenden. Det finns en oro i samhället i stort kring bland annat barn som rekryteras till kriminella gäng
, säger Sofia Carlsson fritidskonsulent.
Carl Olsson, kommunpolis, fortsätter.
Vi vill även stärka idrotten som en skyddsfaktor så att ledare blir mer uppmärksamma på om barn kanske har ett utåtagerande beteende.
I projektet jobbar, förutom Sofia och Carl, även kommunens brottsförebyggande samordnare Rebecca Sonnert och Lovisa Nilsson.
Det känns väldigt kul att lyfta in ett nytt perspektiv i samarbetet och eftersom vi har så många föreningsaktiva och unga på Hammarö är föreningslivet viktigt,
säger Lovisa om den nya satsningen.
Riktade insatser till ledare och aktiva unga
Först ut i satsningen har Hammarö Fight Club, Hammarö HC (hockey) och Hammarö basket varit och i höst står Hammarös tre fotbollsföreningar på tur. Sofia, Rebecca, Lovisa och Carl har träffat både ledare och aktiva ungdomar var för sig för att kunna ge dem riktat stöd och information.

Carl och Lovisa informerar idrottsledare om varningstecken hos unga.
Vi har bland annat utbildat ledarna i hur man kan upptäcka normbrytande beteenden bland de unga
, berättar Sofia och menar att idrottsledare många gånger är viktiga vuxna i barnens liv och därför behöver ha redskap för hur de kan ge stöd till ungdomarna.
När man frågar barn och unga om vilka vuxna de tyr sig till kommer idrottsledare näst efter familjen. Vissa frågor kanske man hellre vänder sig till idrottsledaren med och det här bandet kan stärkas genom satsningen
De ungdomar som projektet riktar sig till är de som går i 7:an eller 8:an. Anledningarna till att den åldersgruppen valdes ut beror på att vid 15 år är man straffmyndig i Sverige och det är en ålder då identiteten börjar formas.
Polisen berättar om i vilka miljöer kriminella försöker kontakta de yngre för rekrytering, men vi lyfter även in spel om pengar och vissa delar ur materialet delbart som riktar sig till skolan. Det handlar om att det kan vara brottsligt att dela bilder på nätet
, berättar Lovisa.
Vilken respons har ni fått från idrottsledarna?
En kommentar vi fick på ledarträffen var ”vilken lyx det är att få den här hjälpen som ledare”
, säger Sofia och förklarar att personen syftade på att de både fick ett ansikte på de som jobbar med frågorna och kontaktuppgifter till dem.
Lovisa fyller i.
Engagemanget märktes verkligen, det fanns många tankar och frågor.
Och de unga?
Jag tycker att de visade ett intresse. Många var med och diskuterade eller engagerade sig på något sät
t, säger Lovisa.
Carl menar att intresset ofta hänger ihop med om de själva kan relatera till det som sägs.
När vi pratade om brott på nätet och att dela bilder så märktes det att de reflekterade en hel del.
Utvärdering och fortsatt arbete framåt
Runda 1, som den här första omgången med träffar kallas, kommer att utvärderas innan arbetet fortsätter med kommunens andra föreningar.
I utvärderingen kommer vi även se hur många unga vi nått. Det hjälper oss att planera framåt om vilka föreningar som står näst på tur
, säger Sofia.
Hittills är både Lovisa och Sofia väldigt nöjda med den respons de fått och att det finns ett behov av den här hjälpen det är de övertygade om.
Jag vill lyfta att det har varit ett oerhört positivt engagemang från föreningarna. De vill verkligen det här, från styrelse till de aktiva
, avslutar Sofia.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 28 maj 2025