Gå till innehåll
Medarbetare på reningsverk

Hammarö kommun först ut – Vidöns avloppsreningsverk har fått kvalitetscertifiering

Publicerad

I ett samarbete mellan Värmlandskommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad och Kil pågår ett arbete med att Revaq-certifiera reningsverken. Anledningen är att minska flödet av farliga ämnen till reningsverken och få en stämpel på att vi arbetar på rätt sätt. I förra veckan blev det klart att Hammarö kommuns ansökan är godkänd och att Vidön tilldelats kvalitetsmärket Revaq.

Certifieringen innebär att avloppsreningsverket uppfyller kraven enligt Svenskt vattens regler för certifieringssystemet Revaq, Renare vatten – bättre kretslopp. Målet är att alla kommunernas största reningsverk innan årets slut ska ha blivit godkända.

- Det här är ett steg i rätt riktning för att skapa ett hållbart kretslopp för avloppsvatten och slam i de Värmländska kommunerna, säger Claes Wennerholm, miljöingenjör vid Karlstads kommun och samordnare för Revaq-samarbetet.

Medarbetare reningsverk på Hammarö

När avloppsvatten renas blir slammet en restprodukt som i och med certifieringen har kvalitetssäkrats. I praktiken innebär det att kommunen gör ett bra jobb med att bland annat få bort kemikalier och mängden regn- och grundvatten i avloppssystemen vilket i sin tur minskar miljöfarliga ämnen i naturen.

Ett renare och kvalitetssäkrat slam

- De höjda kraven gör att vi från och med nu måste jobba mer aktivt för att få bort kemikalier och tungmetaller som inte ska vara i avloppsvattnet. Vinsten för Hammarö kommun är att vi får ett renare slam som är lättare att ta hand om. Vi får även en friskare närmiljö när mindre farliga ämnen passerar reningsverket ut i Skoghallsådran och vidare till Vänern, säger Hans Nyrén, chef för reningsverken på Hammarö.

Chef för reningsverken på Hammarö

Hans Nyrén, chef för reningsverken på Hammarö.

Målsättningen är att slammet ska användas av jordbrukare för att spridas på åkermark som gödsel. Genom att återföra ett näringsrikt slam till åkermark bidrar villaägare och fastighetsägare som ingår i VA-kollektivet till ett hållbart kretslopp.

- Framöver kommer mycket av arbetet handla om att informera både privatpersoner och företag om farorna med att släppa ut kemikalier och andra miljöfarliga produkter i våra avloppssystem, säger Daniel Lind, VA-chef vid Hammarö kommun.

Sedan 2008 är Karlstads kommuns avloppsreningsverk Sjöstadsverket Revaq-certifierat. Arbetet som pågått nu under det senaste året är ett samarbete för att få de andra Värmlandskommunerna certifierade med kvalitetsstämpeln.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 april 2025