Roligare på rasten på Mörmoskolan 7-9!
Publicerad
I höstas tog Mörmoskolan kontakt med kommunens ungdomsenhet och socialtjänsten med önskan om hjälp med lite aktiviteter och fler personal på plats för eleverna. Eftersom skolan hade några outnyttjade lokaler var svaret givet. Det klart Mörmoskolan 7-9 skulle ha en fritidsgård!
I början av januari var det premiär. Varje tisdag och torsdag mellan 11 och 13 öppnar våra fritidsledare upp dörrarna till en plats för spel och häng.
När jag besöker Mörmoskolan en torsdag i februari är det Pontus Calais och Rasmus Dannberg som håller öppet. De får high fives av ungdomarna som passerar på vägen till pingisbordet. Några andra ska passa på att spela biljard innan det är dags för lunch. Till en början är det ganska lugnt i lokalen, men snart börjar fler droppa in och surret drar igång. Ett kompisgäng slår sig ned i soffan för att testa tv-spelet.

Fritidsledaren Rasmus Dannberg pratar med högstadieelever.
Ett lyckat koncept
Lunchöppet har varit ett lyckat koncept på Hammarlundens skola. Att träffa fritidsledarna på lunchtid sänker tröskeln till att besöka någon av de andra fritidsgårdarna på kvällen eller helgen. Samma effekt verkar bubbla fram på Mörmoskolan.
”Det är skitnice.” säger en elev när hon får frågan om vad hon tycker om platsen. ”Det borde vara öppet fler dagar.” säger en annan.

Pingisbordet i Mörmoskolans nya fritidsgård.
Nöjda elever, lärare och rektorer
Ett par lärare sticker in huvudet och säger hej. De är lika nöjda och ler när de berättar:
”Eleverna vill skynda sig att äta lunch så de hinner till fritidsgården innan det är lektion.”
Att många besöker fritidsgården på lunch bidrar till en härligare miljö på hela skolan. Det blir lugnare i korridorerna och inte lika trångt i cafeterian.
Maria Kilman, en av två rektorer på Mörmoskolan tillsammans med Lena Hertzberg, är mycket tacksam för att fritidsgården öppnats och på så kort tid gjort stor inverkan på skolans miljö och elever.
”Det är verkligen ett lyft för hela skolan. Fritidsledarna gör ett toppenjobb.”
En del av det förebyggande arbetet
Maria berättar vidare att fritidsgården är ett led i skolans främjande och förebyggande arbete. Där spelar fritidsgårdens personal en stor roll i trygghetsskapandet. Utöver fritidsledarna är också socialtjänstens fältare, även kallade brottsförebyggare, med och håller öppet. Tillsammans utgör de ett tryggt och omtyckt team.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 19 februari 2025