Gå till innehåll
Kvinna diskar under rinnande vatten

Foto: Johan Bävman

Höjning av VA-taxan från 1 januari 2025

Publicerad

Från och med 1 januari 2025 kommer brukningsavgiften för vatten och avlopp att höjas med 17 procent på Hammarö. Anläggningsavgiften förblir oförändrad. Höjningen beror främst på ökade kostnader för drift, underhåll och investeringar. För en genomsnittlig villa kommer ökningen att motsvara cirka 161 kronor per månad medan en genomsnittlig lägenhet kommer att få en höjning på cirka 144 kronor per månad.

Ökade kostnader för drift, underhåll och investeringar

Det du betalar för vatten och avlopp motsvarar de kostnader kommunen har. VA-verksamheten finansieras med avgifter och inte med skatter. Avgifterna ska enligt vattentjänstlagen motsvara kommunens totala kostnader för vatten- och avloppstjänster.

Vatten- och avloppsavgiften används till att producera dricksvatten, underhålla ledningsnäten och ta hand om och rena avloppsvatten inklusive dagvatten från gator och fastigheter. Hur mycket du betalar i VA-avgift beror på vilken typ av fastighet du bor i och hur mycket vatten du använder.

VA-kostnader för en normal villa och lägenhet år 2025

För en genomsnittlig villa blir ökningen 1932 kronor per år räknat på en förbrukning av 150 kbm vatten. Det motsvarar en kostnadsökning på cirka 161 kronor per månad. För en genomsnittlig lägenhet blir ökningen 1728 kronor per år räknat på en förbrukning av 130 kbm vatten. Det motsvarar en kostnadsökning på cirka 144 kronor per månad och lägenhet.

Kostnaden för nyanslutningen förändras inte från tidigare år. Vid nyanslutning av en normalvilla inom tätort betalar du cirka 300 000 kronor för att ansluta dig. Kostnaden beror på hur stor fastighet du har.

VA-taxan gäller för Hammarö. Alla priser är inklusive moms.

Stora investeringar inom vatten och avlopp för kommuner i hela Sverige

I takt med att kommunen växer behöver vatten- och avloppssystemet byggas ut för att nå alla nya kunder. Vi behöver också anpassa verksamheten för att leva upp till nya, tuffare miljökrav. Många av de äldre rören och anläggningarna behöver bytas ut eller renoveras inom de närmaste tio åren. Sammantaget ökar kostnaderna för vatten- och avloppsverksamheten därför mycket mer än den allmänna prisutvecklingen i samhället.

-Under kommande år ser vi att vi har mycket framför oss när det gäller att bygga om vatten- och avloppsanläggningen samt ökade kostnader för drift och underhåll här på Hammarö, säger Anna Söderlindh, VA-strateg.

Höjningarna är inte unika för Hammarö kommun. Många kommuner är i samma situation och har motsvarande behov av investeringar. Vatten och avlopp fungerar bra idag och behöver underhållas och utvecklas för att fungera bra även i framtiden. Branschorganisationen Svenskt Vatten flaggar för en kraftig höjning av VA-avgifterna inom 20 år.

Avgifterna för vatten och avlopp ska enligt vattentjänstlagen motsvara kommunens totala kostnader för vatten- och avloppstjänster. Hur stor avgiften ska vara beslutas av kommunfullmäktige inför varje nytt år. Höjningen av VA-taxan på Hammarö beror dels på ökade investerings- och underhållskostnader men även på att avgiften för vattnet som vi köper av Karlstad har höjts. (Hammarö kommun har under många år köpt sitt vatten från Karlstad.)

Beslut om avgifter fattas av kommunfullmäktige i din kommun. Serviceförvaltningen tar fram ett underlag för beslut, till exempel kostnadsberäkningar och investeringsbehov.

Vatten- och avloppsavgiften används till att producera dricksvatten, underhålla ledningsnäten och ta hand om och rena avloppsvatten inklusive dagvatten från gator och fastigheter. Det du betalat för vatten och avlopp motsvarar de kostnader kommunens VA-verksamhet har.

Kommunalt vatten och avlopp finansieras med avgifter och inte med skatter. Avgifterna ska enligt vattentjänstlagen motsvara kommunens totala kostnader för vatten- och avloppstjänster.

Hur mycket du betalar beror bland annat på hur mycket vatten du använder och hur din fastighet är ansluten till ledningsnätet.

För en genomsnittlig villa blir ökningen 1932 kronor per år. Det motsvarar en kostnadsökning på cirka 161 kronor per månad.

För en genomsnittlig lägenhet blir höjningen cirka 144 kronor per månad och lägenhet.

Förutsättningarna för att leverera dricksvatten och rena avlopp ser olika ut beroende på exempelvis befolkningsunderlag, avstånd och investeringsbehov. Alla kommuner tar bara ut de avgifter som är nödvändiga för att täcka kostnaderna, vi får inte gå med vinst. Kommuner har olika förutsättningar när det gäller befolkning och yta men samma ansvar för produktion av dricksvatten och rening av avloppsvatten. Därför varierar avgifterna över landet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 december 2024