Patrik är vardagshjälten som ser till att covidleveranserna går ända fram till dörren

20 juli 2021

Inne i källarlokalen bryter ett dunkelt och varmt ljus ut över lådor fyllda med havsblå plastrullar, tvålburkar och handsprit. Patrik Nåhls står vid en hylla och ställer försiktigt ner varor i en av kartongerna. -Jag trivs med allt på mitt jobb, säger Patrik. Jag har bra uppgifter och jag kan själv komma med förslag på saker jag vill göra. Sen är det skönt att få hjälp med det jag behöver.

Patrik bär låda

Den röda mopedbilen som är Patriks står på uppfarten. Med den tar han sig ut till Sätterstrands dagliga verksamhet varje vardagsmorgon i veckan.

Patrik bor på en av kommunens gruppbostäder och ingår i utegruppen som utför praktiska arbetsuppgifter för verksamheter inom funktionsstöd i kommunen.


- Vi får klippa gräs, kratta löv, skotta snö, hämta skräp och leverera varor. Ibland hjälper vi till med flytt och kör internpost, berättar Patrik.

En ökning av arbete under covid

Arbetet styrs efter säsong men sedan en tid tillbaka, strax innan Covid-19 kom, började utegruppen leverera material och hygienartiklar till brukare och flera av kommunens verksamheter inom funktionsstöd.- Alla är så tacksamma för att vi hjälper till, säger Patrik. Speciellt när vi gör arbetet med att lämna hygienartiklar och covidmaterial vid dörren vilket är jättebra för de som har svårt att gå.

En fin relation som byggs upp över tid

Det syns och märks direkt att Patrik och Per har en fin relation mellan sig.

-Det är en relation som byggs upp under flera år, berätta Per. Det är inte alltid det klickar mellan brukare och handledare men jag och Patrik funkar jättebra ihop. Patrik är lite känslig och jag märker direkt om han trivs.

Patrik är inte beroende av att personalen skjutsar honom till jobbet utan klarar sig bra själv. Med mopedbilen tar han sig vart han vill och är det något han inte är nöjd med så åker han helt enkelt iväg.

-Just nu trivs han jättebra för han kommer till jobbet alla vardagar i veckan, ler Per, och jobbet är ju såklart frivilligt för honom.

Att vara som du är och få värdefulla dagar

Daglig verksamhet är en form av sysselsättning för personer med funktionsnedsättning som inte kan eller har svårt att klara ett vanligt jobb. Verksamheten ska erbjuda en meningsfull sysselsättning som ger stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap utifrån lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

-Alla är olika. Ibland blir det stökigt eftersom vissa är högljudda och vill springa omkring. Så är det på det här jobbet och alla får vara som dom är men då är det skönt att ha ett eget rum att gå undan i för att få lugn och ro, berättar Patrik.

Patrik jobbar ihop med fem till brukare som ingår i utegruppen. Leveranserna av covidmaterial är det framför allt Patrik som jobbar med. Ibland får han hjälp från två till personer ur gruppen.

-Jag trivs bra i gruppen och det är skönt att den inte är så stor. Arbetet är väldigt varierande och jag jobbar med olika personer i olika grupperingar.

Handledarna stöttar Patrik när han behöver lite extra hjälp

De brukare som har daglig verksamhet är i behov av olika mycket hjälp och för just Patrik kan det handla om att få tydliga och enkla instruktioner genom bilder. 

-Det är svårt att läsa ibland, berättar Patrik. Jag har ett bra schema med bilder och text sen får jag hjälp av min arbetsledare om det är svårt att förstå, speciellt på vissa beställningar. Vi har fått tänka på att hålla avstånd och att ha visir vilket har varit en utmaning.

Patrik rullar in med mopedbilen tidigt på morgonen

Patrik är alltid på plats först, samtidigt som handledarna kommer vid halv åtta på morgonen. På morgonen börjar han med att ta det lugnt och vara en stund på sitt rum. Vid halv tio drar verksamheten igång och då vill han gärna hjälpa till med att låsa upp utomhusmöblerna.

Arbetet är säsongsanpassat vilket innebär att det blir mycket utomhusjobb under våren och sommaren.

-Just nu är det mycket gräsklippning, trimning och såklart varuleveranserna inför sommaren.

- Stämningen i gruppen är bra. Alla är olika men vi respekterar varandra och just nu längtar vi såklart efter lite semester.

Per berättar att Patrik uppskattar att få känna att han gör bra saker och klara av de arbetsuppgifter som han får.

-Patrik blir nöjd när han har gjort något bra och det är alltid roligt att se.

Patrik och Per lastar skåpbilen full med de bruna pappkartongerna fyllda med covidmaterial. Det syns att det är tungt men Patrik är stark och varsam när han bär. Snart är skuffen full och de kan åka iväg till alla som väntar på dagens leverans av material.

Sidan uppdaterad: 2021-07-23