Cemile och Emil är till för ungdomarnas trygghet

8 juli 2021

Fältgruppen i Hammarö är socialtjänstens förebyggande och uppsökande enhet som vänder sig till ungdomar i åldern 12 till 18 år för att förhindra eller bryta en negativ utveckling. -Vi är ett stöd för ungdomarna och finns där dom är, säger Cemile Dogan, en av kommunens två fältsekreterare.

Cemile och Emil fältsekreterare
Foto: Emil Norén och Cemile Dogan arbetar som fältsekreterare och vänder sig till ungdomar som är i behov att råd, stöd, hjälp och förändring.

Cemile och Emil är fältsekreterare vilket betyder att de är en del av socialtjänsten och vänder sig till ungdomar som är i behov av råd, stöd och hjälp till förändring.

-Det ska alltid finnas någon vuxen som ungdomarna kan prata med och vi märker att det finns ett behov, berättar Emil Norén.

De går under sekretess men styrs samtidigt av en anmälningsskyldighet till socialtjänsten när de upplever en oro över en ungdoms välbefinnande som till exempel missbruk, brottslighet eller brister i omsorgen.

-Vi försöker lyssna på deras problem. Det finns många som far illa och då finns vi där och hänvisar ungdomarna dit de kan få hjälp, berättar Cemile.

Fältgruppen - ett nystartat projekt

Cemile och Emil träffar du dagtid, kvällar och helger på fritidsgårdar, skolor, på stan eller vid olika ungdomsarrangemang. De syns och arbetar runt omkring hela kommunen. Var de finns beror till viss del på vad som händer i kommunen.

-Det är inspirerande att jobba med ungdomar på det här sättet vilket skiljer sig från det arbetssätt vi normalt har som socialsekreterare. Vi utvecklas och får ny kunskap och information. Redan efter den senaste veckan känner jag att jag har fått en större förståelse och inblick i hur ungdomar har det, berättar Cemile.


Foto: Fältgruppen kan du träffa på ute på fritidsgårdar, skolor, i centrum och runtom i hela kommunen. 

Cemile och Emil lyssnar stöttar och hjälper

Vill du som ungdom prata med någon kan du gärna vända dig direkt till Cemile och Emil.

-Vi finns för att lyssna, stötta och hjälpa dig! Det behöver inte vara några stora problem eller funderingar, vi lyssnar på det du vill prata och få hjälp om, förklarar Cemile.

Cemile och Emil är båda övertygade om att pandemin har lett till att det blivit mer stökigt i kommunen och i hela samhället och att den psykiska ohälsan har ökat överlag.

-Det är viktigt att våga komma fram och fronta, menar Emil. Vi finns för att minska glappet till kommunen, myndigheterna och vuxenvärlden. Vi är inga vakter eller från Polisen. Vi är till för att få ungdomarna att prata om sina problem.

Som kommunens fältsekreterare vill Cemile och Emil nyansera bilden över vad socialtjänsten är och sudda ut missuppfattningen att det skulle vara något fult att ha kontakt med.

Om du vill nå fältsekreterarna Cemlie och Emil ring: 054-29 12 74 eller 070- 266 35 63 eller gå fram till någon av dom när du ser dom ute i fält i sommar.

Sidan uppdaterad: 2021-07-08